Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Гості Луцька захоплюються дзвонами квадратної форми

Волинь-нова

Гості Луцька захоплюються дзвонами квадратної форми

Чи бувають дзвони квадратної форми? Це запитання вас спантеличило? Значить, ви дуже давно не були або й зовсім не знайшли часу відвідати Музей дзвонів у Луцькому замку, унікальний, єдиний в Україні

Щорічно він гучно нагадує про себе вже традиційними фестивалями дзвонарського мистецтва «Благовіст Волині», коли до нашого міста з’їжджаються майстри з усієї України. Останній такий відбувся цьогоріч на День Незалежності.

Осягати історію краю через дзвони — це круто! — сказали мої юні гості зі Львівщини, піднявшись на Владичу вежу, де розміщена колекція.

Але цей музей може здивувати будь-якого відвідувача, який завітає у Луцький замок. Наукові співробітники державного історико-культурного заповідника зібрали колекцію дзвонів із ХVІІ — початку ХХ століть. Між найстарішим та наймолодшим експонатами відстань у понад 345 років!

Унікальним є дзвін 1647 року, який пам’ятає ще часи Богдана Хмельницького. Зовсім не жарт і дзвоники квадратної форми, походженням із Архангельської області (Росія). Колись їх вішали на шиї важенок — дорослих олениць, які були вожаками стада.

Осягати історію краю через дзвони — це круто! — сказали мої юні гості зі Львівщини, піднявшись на Владичу вежу, де розміщена колекція. А ще їм дуже сподобався осінній краєвид нашого міста й околиць, від елегійної краси якого, як зізналися, просто перехоплює подих.

Telegram Channel