Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинян вчать правильно лікуватися блювотним коренем

Волинь-нова

Волинян вчать правильно лікуватися блювотним коренем

Рослина справляє на людину дію, подібну до адреналіну

Копитняк європейський – Asarum europaeum (Aristolochiaceae). Багаторічна рослина родини Хвилівникові. В народі називають його ще копитень, підгорішник, блювотний корінь, заячий лист, грижник, волосняк, повідомляє Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща».

Найперше в цієї рослини кидаються в очі навіть і взимку зелені, ниркоподібні, зверху дзеркально-блискучі, довгочерешкові листя. Кореневище повзуче (5-10 см), стебло коротке, лежаче. Квітки поодинокі, знаходяться між листками біля поверхні ґрунту на коротких пониклих квітконіжках.

Росте копитняк у листяних, рідше в мішаних лісах. Рослина тіньолюбна.

Росте копитняк у листяних, рідше в мішаних лісах. Рослина тіньолюбна. В офіійній медицині сьогодні не використовується, лише в оремих країнах (Швейцарія) – як блювотний засіб.

У листках копитняка містяться глікозиди, алкалоїд азарин, ефірна олія, евгенол і метил-евгенол, дубильні речовини, органічні кислоти, невелика кількість смол. Глікозиди листків посилюють серцеві скорочення, збуджуючи серцеву діяльність, підвищують тонус вен і кров'яний тиск, діючи подібно до адреналіну.

У народній медицині листки й кореневища копитняка застосовують як блювотний, протизапальний, сечогінній, глистогінний, протиалкогольний засіб, для регулювання менструацій, поліпшення травлення (при диспепсії), при гастритах, ентеритах, хворобах печінки та при жовтяниці. Рекомендують його також як заспокійливий засіб при істерії та відхаркувальний при бронхітах. Даний вид рослини хоч і не є дуже отруйним, але його потрібно вживати з великою обережністю.

Telegram Channel