Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Луцьку довели: «Толерантність починається з мене»

Волинь-нова

У Луцьку довели: «Толерантність починається з мене»

16 листопада 1995 року ЮНЕСКО задекларувала принципи рівності, яких потрібно дотримуватися

Усім людям гарантується рівність, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. Ці принципи були закріплені у Загальній декларації прав людини, яка лягла в основу законів кожної демократичної держави. Тому, саме 16 листопада стало Міжнародним днем толерантності, який відзначають у всьому світі, - повідомляє Департамент культури Луцької міськради.

У  приміщенні Арт-галереї «Луцьк», зібралися представники громадських організацій міста Луцька, працівники сфери культури, молодіжні лідери. Учасники переглянули фільм «Толерантність починається з мене», після чого презентували свої проекти, обмінювалися досвідом.

Від представника Молодіжний центр Волині Yana Romaniuk учасники дізналися про проект «Моя безпека в правовому колі», який передбачає проведення тренінгів для дітей та молоді для виховання поваги до людини та профілактики явища булінгу у школах. Також Яна розповіла про досягнення Центру в рамках програми Британської Ради «Активні громадяни», однією з цілей якої є саме розвиток інтеркультурного діалогу та виховання толерантного ставлення до іноземців.

Щоб учасники змогли відчути на собі як це «бути іншим», активісти Volyn YMCA in Lutsk, Ukraine Zoryana Gnativ та Ira Tarnopolska провели тренінг у формі театральної гри, під час якої кожен взяв на себе роль «іншого», «кривдника» та «спостерігача».

В рамках проекту «Місто різних - місто рівних», що реалізовується #Інститутволонтерстватагромадськоїспівпраці і Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки, проводяться акції, які базуються на принципах інклюзії: арт-терапія для «сонячних дітей», придбано музичні інструменти для дітей із вадами здоров’я, створено креативний простір «Дім».

Про те, що має почути кожен, розповідала Aza Goloschapova, заступник керівника ГО «Пересленці Криму та Донбасу». Аза ділилася своїм досвідом щодо того, як уникнути формування помилкового уявлення про іншу людину (регіон) та як ламати стереотипи, про нелегкий шлях переселенців, проблеми, з якими вони стикаються на новому місці та багато іншого, що є важливим в теперішньому суспільстві.

Щоб учасники змогли відчути на собі як це «бути іншим», активісти Volyn YMCA in Lutsk, Ukraine Zoryana Gnativ та Ira Tarnopolska провели тренінг у формі театральної гри, під час якої кожен взяв на себе роль «іншого», «кривдника» та «спостерігача». Такі міні-театри є досить популярним методом виховання толерантності у країнах ЄС.

Директор департаменту культури, місцевий координатор Програми Ради Європи «Інтеркультурні міста» Тетяна Гнатів наголосила: «В основі інтеркультурної політики, яку Луцька міська рада взяла за основу у своїй діяльності ще у 2011 році, лежать три принципи: рівність, повага та гідність. Ці принципи і є показниками толерантності. І ми повинні пропагувати толерантність як стиль життя міста не лише сьогодні, а кожного дня».

Telegram Channel