Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

У БАГАТОМУ ГОСПОДАРСТВІ ЛЮДИ ЗАБЕЗПЕЧЕНІ

Коли механізатор Микола Пушкарук почув, що за сумлінну працю господарство дарує йому новеньку машину “Славута”, не повірив власним вухам.

Коли на підсумкових зборах у сільгосппідприємстві “Рать”, що у Луцькому районі, механізатор Микола Пушкарук почув, що за сумлінну працю господарство дарує йому новеньку машину “Славута”, не повірив власним вухам.
Сів за кермо темно-зеленого авто й проїхався селом. Це було схоже на новорічне диво. Хоч і працюють разом з дружиною Світланою у господарстві не покладаючи рук, гроші потрібні, щоб прогодувати двох доньок, допомогти молодшому братові, який після смерті матері залишився без опіки. Живе сім’я у квартирі, яку надало сільгосппідприємство, мріє про власний дім. І тут ось такий подарунок:
Микола Пушкарук поспішав зареєструвати свій автомобіль. А через кілька днів приємна несподіванка чекала вже на водія сільгосппідприємства “Рать” Івана Мартинюка, якому керівник Віктор Шумський теж вручив ключі від автомобіля.
- Щоразу на підсумкових зборах ми обов’язково відзначаємо кращих працівників. У попередні роки подарунки були скромніші. Тепер господарство побагатшало, тому й винагороди посоліднішали, – розповідає Віктор Шумський. – Думаю, якщо й в нинішньому році справи так підуть, то до закінчення 2005 ще машин з десять придбаємо для своїх працівників.
Надія Демчук з Ратнева та Надія Москаленко з Коршева, які трудяться на фермах “Раті” й надоюють понад 4200 літрів молока від корови, тепер матимуть змогу дивитись нові телевізори. Крім них, ще шістнадцять працівників господарства за підсумками року відзначені за сумлінну працю й отримали в дарунок різноманітну побутову техніку.
Одним з найважливіших напрямків у роботі Віктор Шумський вважає забезпечення соціального захисту своїх працівників, поліпшення умов їхньої праці та проживання. За його словами, у 2004 році підприємство для потреб села витратило понад 250 тисяч гривень. На підтвердження цього сільський голова Галина Яковець каже:
- Зі своїми проблемами люди приходять у сільську раду. Але, на жаль, наш бюджет обмежений. Тому завжди виручає сільгосппідприємство “Рать”. Наші люди почуваються захищеними і впевненими у завтрашньому дні, бо у складних життєвих ситуаціях завжди знаходять підтримку в особі Віктора Шумського.
У це навіть повірити важко, але таких взаємовідносин між керівництвом і підлеглими я не зустрічала. І мова йде не лише про те, що у підприємстві стали традиційними вогники для тваринників напередодні Нового року та для жінок на 8 Березня, вшанування ветеранів на День Перемоги і День визволення України від німецьких загарбників, урочисті проводи на заслужений відпочинок з обов’язковим врученням телевізора або холодильника, автоматичної пральної машини. У “Раті” піклуються про здоров’я своїх працівників — кожного року підприємство оплачує щонайменше двадцять путівок для санаторно-курортного лікування. Спершу сільські жіночки дивувались: як це можна залишити господарство, сім’ю і їхати відпочивати? А тепер звикли і з задоволенням поправляють своє здоров’я у Трускавці, Моршині, Хмільнику. Не можна обминути увагою і те, що лише протягом 2004 року за кошти сільгосппідприємства у селі реконструювали пам’ятник загиблим воїнам і впорядкували біля нього територію, відремонтували сільський клуб, закупили іграшки для дитячого садка, постійно виділяють гроші на завершення будівництва і розпису храму у Ратневі. Це далеко не весь перелік справ, у яких задіяне підприємство “Рать”.
Втілити все це в життя вдалося, перш за все, завдяки тому, що ладиться робота у господарстві. До прикладу, “Рать” у 2004 році продала 2993 тонни молока, а це, як свідчить статистика, стільки, скільки виробляють сільгосппідприємства Маневицького, Камінь-Каширського, Старовижівського, Любешівського, Ківерцівського, Шацького та Любомльського районів разом взяті. При цьому тваринникам вдалося збільшити надій від однієї корови на 513 літрів молока. Реалізувала “Рать” у минулому році 335 тонн м’яса. Наростили в господарстві поголів’я великої рогатої худоби на 108 корів та свиней на 148. Тут закупили техніки майже на 3 мільйони гривень, оновили обладнання на частині ферм.
- Цей рік нам доведеться ще попрацювати над зміцненням матеріально-технічної бази, - каже Віктор Шумський, - а далі зробимо усе, щоб суттєво підвищити заробітну плату.
Керівництво “Раті” великі надії покладає на рік Півня, що тільки-но розпочався – все-таки своя, рідна пташка. Тому й сподіваються селяни, що й врожай зернових у нинішньому році буде нормальним, і цукрові буряки не підведуть, а ще хочуть вірити, що законодавче поле для сільського господарства буде більш сприятливим. Тоді можна буде поговорити про закінчення будівництва дитячого садка у селі Коршів, яке вже триває понад двадцять років, про будівництво дороги на Оздів, Коршів через Вікторяни, про огорожу церков. Межі добрим справам нема.
- Якщо сільгосппідприємство у селі багате, то люди тут не повинні бути бідними, - стверджує Віктор Шумський і робить усе для того, щоб односельчанам жилося краще.
Олена ДУДКЕВИЧ.
Фото Володимира Лук’янчука.
Telegram Channel