Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Волинські лісівники вивчали досвід ведення лісового господарства Фінляндії

Волинь-нова

Волинські лісівники вивчали досвід ведення лісового господарства Фінляндії

У Хельсінкі відбулася зустріч із представниками міністерства сільського та лісового господарства

У рамках робочої поїздки вже відбулися зустрічі у Міністерстві сільського та лісового господарства країни, обмін інформацією з фахівцями Лісового центру Південно-Східної Фінляндії, візит на завод, де переробляються та консервуються побічні дари лісу, екскурсія у лісовий музей. Попереду ще чимало зустрічей, що стосуватимуться різних напрямків ведення лісового господарства.

Варто зазначити, що ця поїздка стала продовженням співпраці, яка розпочалася ще у вересні цього року ­– саме тоді відбулася робоча зустріч першого заступника начальника Волинського ОУЛМГ Віктора Сахнюка з Йоханнесом Моісіо, представником Регіональної Ради Південної Карелії (Фінляндія), очільником робочої групи з питань зовнішніх кордонів ЄС Асоціації європейських прикордонних регіонів.

Ініціаторами проведення виступили директор Комунальної установи Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» Ірина Ітані та Йоханнес Моісіо.

Представники Фінляндії під час тривалої зустрічі наголошували: 86% площі їхньої країни вкрита лісом.  

Очолює волинську делегацію начальник управління Олександр Кватирко. Досвід Фінляндії переймають перший заступник начальника Волинського ОУЛМГ Віктор Сахнюк, директори ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» Володимир Філюк та ДП «Старовижівське ЛГ» Анатолій Ярмолюк. У складі делегації також експерт Асоціації європейських прикордонних регіонів Олена Ітані.

У понеділок, 13 листопада, у Хельсінкі відбулася зустріч із представниками міністерства сільського та лісового господарства Фінляндії Мар’єю Хільска-Альтонен та Санною Панукоскі. В рамках робочої панелі відбувся обмін інформацією про особливості лісогосподарювання кожної з держав. 

Олександр Кватирко та Віктор Сахнюк ознайомили фінських колег із особливостями лісів України та Волині зокрема, зазначивши, що ліси нашої області, незважаючи  на значно менший, порівняно із Фінляндією відсоток, відіграють величезне значення для розвитку регіону, збереження його екологічного стану і навіть є однією з ключових ланок в економіці Волині.

Представники Фінляндії під час тривалої зустрічі наголошували: 86% площі їхньої країни вкрита лісом. Тому цій галузі тут, зі зрозумілих причин, приділяють особливе значення. Як і розвитку переробки деревних ресурсів. Серед іншого, фінські доповідачі зазначили, що значна частка лісів – 60% від загальної кількості – перебуває у приватній власності, тож держава у веденні лісового господарства є більше консультантом та виконує певні функції контролю.

 

 

 Про те, як відбувалася максимально можлива автоматизація роботи лісової галузі та які новітні технології найчастіше стають на допомогу у справі ведення обліку, розробки стратегії лісогосподарювання, розповіли волинянам у Лісовому центрі Південно-Східної Фінляндії, що в місті Лаппеенранта.

А приватний консервний завод із переробки лісових ягід та грибів, куди 14 листопада завітали волиняни, вже давно зайняв свою нішу в економіці країни і є досить рентабельним саме завдяки екологічності продукції, що тут виготовляється. Під час розмови сторони обмінялися досвідом створення справжнього харчового продукту, інформацією про норми та вимоги, яких при цьому необхідно дотримуватися, напрацювали можливі напрямки співпраці й одразу домовилися про зустріч на волинській стороні.

Учора, 15 листопада,  волинські лісівники побували на одному з приватних розсадників Фінляндії, де спеціалізуються на вирощенні сіянців основних лісоутворюючих порід із закритою кореневою системою.

Цього дня вдалося також відвідати Музей лісу ­– найбільший та найсучасніший у Фінляндії.

Робота триває. Але вже очевидно, що ці зустрічі стануть гарним початком впровадження найкращого досвіду обох країн як із фінського, так і волинського боку. Адже представники цих територій пишаються своїми лісами і відкриті до новацій, які здатні створити та зберегти для нащадків національне багатство країни у найкращому стані.

Джерело: Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства
Telegram Channel