Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
До Книги рекордів Гіннеса потрапив український пам’ятник

Ідею створення скульптури втілив 44-річний скульптор з Вінницької області Іван Короленко.

Фото із сайту https://newsone.ua .

Волинь-нова

До Книги рекордів Гіннеса потрапив український пам’ятник

Такого овечого пастуха нема ніде у світі!

Гранітний пам’ятник, встановлений на території етнографічного комплексу «Фрумушика-Нова» у Тарутинському районі Одеської області, офіційно визнали найвищою у світі статуєю вівчаря (не плутати з найвищими пам’ятниками). Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт Книги рекордів Гіннеса.

«Найвища статуя пастуха дорівнює 16,43 м (53 фути 10,8 дюйма) і була встановлена Олександром Паларієвим (Україна) в Одесі, Україна, 1 грудня 2016 року. Паларієв створив статую «Овечий пастух Фрумушика-Нова», використовуючи 152 м лабрадориту», – йдеться в повідомленні.

Пам’ятник вівчарю у бурці і з палицею був встановлений Олександром Паларієвим на Одещині 1 грудня 2016 року.

Це вже десятий рекорд, зареєстрований за 11-й рік існування етнографічного комплексу «Фрумушика-Нова». Попередні 9 рекордів фіксувалися в Національному реєстрі рекордів України.

Пам’ятник вівчарю у бурці і з палицею був внесений до Національного реєстру рекордів України в квітні цього року. Як уточнила громадська діячка і еколог Ірина Бурлаченко, яка була присутньою на фіксації нового рекорду України, пам’ятник зроблений з граніту. Його висота з постаментом становить 17 метрів 93 сантиметри, а вага – 1080 тонн.

Ідею створення скульптури втілив 44-річний скульптор з Вінницької області Іван Короленко.

Одним з рекордів господарства, очолюваного Олександром Паларієвим, є найбільший в Європі вівчарський комплекс з вирощування овець каракульської породи. Тут тримають майже 6 тисяч овець, молоко яких йде на виробництво бринзи, а вовна — на виготовлення одягу і постільного приладдя.

Окрім вівчарства, в господарстві займаються виноробством. В Одесі на конкурсі винарів-аматорів, що проводиться під патронатом Таїровського інституту виноробства, вина сім'ї Паларієвих кілька разів посідали перші місця.

Будівництво господарства Фрумушика-Нова почалося влітку 2006 року на місці молдавських сіл, виселених навесні 1946 року у зв'язку з створенням військового полігону. Коли через півстоліття полігон закрився, Андрій Паларієв, який народився в одному із знищених згодом сіл, вирішив відродити тут життя.

Найвищий у світі пастух спостерігатиме за найбільшим в Європі вівчарський комплексом.
Найвищий у світі пастух спостерігатиме за найбільшим в Європі вівчарський комплексом.

 За 10 років «Фрумушика-Нова» стала центром зеленого туризму з великим вівцекомплексом. На її базі відбувся з’їзд вівчарів Європи, Бессарабський ярмарок і пленер діячів мистецтв з Польщі, Німеччини, Литви і Грузії.

Сьогодні комплекс «Фрумушика-Нова» може нахвалитися етнографічним музеєм просто неба «Бессарабське село Фрумушика-Нова», де туристи можуть побачити національні подвір'я ХІХ-ХХ століть Бессарабії (молдавське, українське, російське, болгарське, німецьке, гагаузьке, єврейське). На території комплексу є Парк-музей скульптур «Історія Бессарабської землі», який теж, до речі, отримав номінацію у Книзі рекордів України за «найбільшу кількість скульптур у приватному парку-музеї».

Тут же побудований меморіальний комплекс «Пагорб пам’яті», присвячений знедоленим жителям виселених сіл Фрумушика-Нова, Рошія, Гофрумсталь, Кантемир і Зурум.Для туристів є можливість сходити на полювання і рибалку, скуштувати вина, бринзу і коронну страву – фазана з мамалигою. Для дітей працює міні-зоопарк і ферма поні.

Цілком імовірно, що весною сім’я Паларієвих  у черговий раз здивує своїх відвідувачів якимось  незвичайним об’єктом або нововведенням.  Фантазію і бажання їм не позичати.

Telegram Channel