Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
На Волинь приїхали нардепи, щоб вирішити, що робити з ПТУ

Волинь-нова

На Волинь приїхали нардепи, щоб вирішити, що робити з ПТУ

За ініціативи депутата Верховної Ради Ірини Констанкевич у Луцьку проходить виїзне засідання Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України, присвячене проблемам закладів профтехосвіти (ПТО)

Для участі у ньому прибули члени парламентського комітету на чолі з першим заступником голови Олександром Співаковським, а також перший заступник міністра освіти України Володимир Ковтунець. Засідання розпочалося із зустрічі в обласній державній адміністрації за участю голови Волинської ОДА Володимира Гунчика та заступника голови обласної ради Романа Карпюка. Лейтмотивом виступів була думка про те, що професійно-технічна освіта не відповідає вимогам часу і потребує реформування.

З казни області вже фінансуються 6 закладів ПТО, а з 2018 року уряд планує передати ще 10. Це додатково обтяжить обласний бюджет ще на 100 мільйонів гривень.

За словами Ірини Констанкевич, починаючи з 2016 року, професійно-технічна освіта в Україні поступово переходить на фінансування з місцевих бюджетів. Хоча далеко не всі вони можуть утримувати її, адже на це потрібні великі кошти. Так, на Волині з казни області вже фінансуються 6 закладів ПТО, а з 2018 року уряд планує передати області ще 10. «Це додатково обтяжить обласний бюджет ще на 100 мільйонів гривень, адже потрібно виплачувати зарплати, стипендії, розраховуватися за енергоносії. Але в Києві не думають, що це непосильна ноша», — розповіла народний депутат, яка разом із колегами зареєструвала в парламенті два законопроекти з пропозиціями дозволити фінансування ПТО не лише з місцевих бюджетів, а й із державного.

У програмі виїзного засідання — знайомство з роботою Луцького вищого професійно-технічного училища будівництва та архітектури, обласного еколого-натуралістичного центру, обласного ліцею з посиленою військовою підготовкою імені Героїв Небесної сотні та зустріч із викладацьким складом Східноєвропейського національного університету.

Telegram Channel