Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
«Захопившись вищою освітою, ми забули про професійно-технічну і довели її до межі закриття»

У 2018 році держава делегує Волині утримання ще 10 закладів ПТО, що означає необхідність знайти 100 мільйонів гривень, точніше, забрати їх укогось іншого.

Фото із сайту www.bloomberg.com .

Волинь-нова

«Захопившись вищою освітою, ми забули про професійно-технічну і довели її до межі закриття»

На думку членів Комітету Верховної Ради з питань освіти та науки, які провели на Волині виїзне засідання, держава переклала фінансування ПТО на місцеві бюджети, наперед знаючи, що вони не зможуть потягнути таку ношу. Зроблено це було для того, аби потім звинуватити місцеву владу у розвалі галузі

У 2016 році фінансування професійно-технічної освіти в Україні перевели із державного бюджету на обласні. Для викладачів закладів ПТО та їхніх учнів це означало заборгованість із зарплат, невиплачені стипендії та інші неприємні моменти, які спонукали до акцій протесту і зрештою привели під стіни обласної ради. Тоді ситуацію вдалося врегулювати. А зараз область опинилася перед іще більшою проблемою: у 2018 році держава делегує Волині утримання ще 10 закладів ПТО, що означає необхідність знайти 100 мільйонів гривень, точніше, забрати їх укогось іншого.

 

 У 2016 році фінансування професійно-технічної освіти в Україні перевели із державного бюджету на обласні.

         Своє рішення уряд пояснює тим, що після реформи децентралізації місцеві бюджети стали багатшими і зможуть утримувати ПТУ. Але регіони в України різні, їхні бюджети також, і міряти всіх однаковою міркою не можна. Волинь належить до тих областей, які не подужають нести тягар фінансування ПТО. У цьому не втомлюються переконувати столичних чиновників народний депутат України Ірина Констанкевич, яка у Верховній Раді очолює підкомітет професійно-технічної освіти. Власне, вона й зініціювала виїзне засідання, щоб показати колегам по парламенту професійно-технічну освіту нашого краю та розповісти, що  її чекає, якщо нічого не зміниться в підходах до фінансування.

 

          Розмова з нардепами відбувалася у Східноєвропейському національному університеті. Послухати людей, від яких залежить законодавче забезпечення їхньої роботи, зібралися чимало представників освітянської спільноти. Голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик визнав, «що в питанні ПТО ми хитаємося зі сторони в сторону, але давайте вже закінчимо експерименти. Наші освітяни не можуть зрозуміти, хто їх фінансує. А фінансувати мають три сторони — держава, місцева влада і бізнес, який, не дочекавшись модернізації ПТО, сам починає створювати учбові центри із підготовки потрібних їм спеціалістів».

 

У фінансуванні галузі місцеві органи влади мають брати лише дольову участь. Інакше відбудеться регіоналізація освіти, тобто діти не зможуть поїхати на навчання в інший населений пункт чи регіон, бо місцева влада буде проти того, щоб  витрачати гроші на «чужих учнів».  

 

 

        Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця зробив акцент на  тому, що наступного року утримання технікумів та коледжів також перекладуть на плечі областей та міст. Професії державного замовлення фінансуватимуться з держбюджету в рамках субвенції, але в цю субвенцію навряд чи входитимуть кошти на оплату комунальних послуг, зарплату для техперсоналу тощо. Натомість всі ці витрати ляжуть на плечі обласної та міської громад.       

 

  Заступник директора Іституту ПТО Національної академії наук України Людмила Єршова повідомила, що проблемою профтехосвіти займається цілий штат їхніх науковців. Вони проаналізували ситуацію, порівняли її з іншими державами  і прийшли до висновку, що центральна влада повинна підвищити відповідальність за ПТО. У фінансуванні галузі місцеві органи влади мають брати лише дольову участь. Інакше відбудеться регіоналізація освіти, тобто діти не зможуть поїхати на навчання в інший населений пункт чи регіон, бо місцева влада буде проти того, щоб  витрачати гроші на «чужих учнів».  

 
Telegram Channel