Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Сьогодні в Україні згадують В’ячеслава Чорновола

УНІАН

Лепетуха Олександр

Сьогодні в Україні згадують В’ячеслава Чорновола

Ініціатору Акту проголошення Незалежності мало б нині виповнитися 80 років

У неділю, 24 грудня, в Україні відбуваються урочисті заходи, присвячені 80-ій річниці з дня народження українського політика, дисидента радянської доби та голови «Народного руху України» (НРУ) у 1992-1999 роках В’ячеслава Чорновола. Як розповідає з посиланням на DW УНІАН, пропам'ятні збори на честь одного з ініціаторів Акту проголошення Незалежності України проходять зокрема у центрі Києва, повідомляється на сайті політичної сили.

«Чорновіл надихає нас на перемогу у гібридній війні, розв’язаній проти України нащадками тоталітарного комуністичного режиму», - ідеться у тексті промови, оприлюдненому на сайті президента 

Заходи відбулися і в багатьох інших містах - Червонограді на Львівщині, Миколаєві, Івано-Франківську тощо. Президент України Петро Порошенко назвав Чорновола незламним борцем за демократію, волю й незалежність України. «Чорновіл надихає нас на перемогу у гібридній війні, розв’язаній проти України нащадками тоталітарного комуністичного режиму», - ідеться у тексті промови, оприлюдненому на сайті президента.

Представники НРУ разом із рідними Чорновола, зокрема сином від другого шлюбу, екс-нардепом Тарасом Чорноволом, зранку неділі відвідали місце загибелі політика на шосе під Борисполем, повідомляють у Facebook активісти політичної сили. Там облаштовано «козацький хрест і курган», який доглядають місцеві «рухівці». Запланована також четверта всеукраїнська наукова конференція «Чорноволівські читання», а відтак урочистий вечір за участю колишнього депутата ВРУ Богдана Гориня, екс-голови української служби «Радіо Свобода» Богдана Найгайла та інших.

Напередодні у Музеї шістдесятництва у Києві презентували оновлений Меморіальний кабінет В'ячеслава Чорновола 

Напередодні у Музеї шістдесятництва у Києві презентували оновлений Меморіальний кабінет В'ячеслава Чорновола. У кімнаті представлені в основному документальні матеріали, окремий експонат - одяг В'ячеслава Чорновола, у якому він був у день загибелі, 25 березня 1999 року. Також музей отримав часопис, надрукований особисто Чорноволом, який передали з Луцька, повідомляє «5 канал».

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА: В'ячеслав Чорновіл народився 24 грудня 1937 року на Черкащині. Тривалий час займався правозахисною діяльністю, перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні. За часів «Перебудови» активно займався політичною діяльністю, стояв біля витоків НРУ, був кандидатом на президентських виборах. Обставини його загибелі у березні 1999 року на бориспільській трасі досі залишилися достеменно нез’ясованими.

Telegram Channel