Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Громада однієї з волинських ОТГ залишилася без медичного забезпечення на 2018 рік

Волинь-нова

Громада однієї з волинських ОТГ залишилася без медичного забезпечення на 2018 рік

Фінансування первинної ланки медицини на території Прилісненської ОТГ залишилося поза бюджетами і районним, і місцевим

Як повідомляє відділ з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації, жителі громади опинилися у патовій ситуації. Проблема полягає в тому, що перед формуванням районного бюджету на 2018 рік фінансове управління райдержадміністрації надіслало запити на Колківську та Прилісненську ОТГ щодо способу фінансування первинної ланки медицини в їх громадах. Так як від Прилісненської сільської ради (ОТГ) відповіді не надійшло, то начальник фінансового управління РДА особисто передзвонив до Ігоря Терещенка для з’ясування питання. По телефону Василь Синюк отримав ствердну відповідь, що субвенція на первинну ланку медицини залишається в бюджеті Прилісненської сільської ради (ОТГ). Що і було враховано при формуванні районного бюджету на 2018 рік, який прийняли депутати районної ради на сесії 20 грудня 2017 року. 

9 січня 2018 року до начальника управління фінансів райдержадміністрації надійшла інформація в телефонному режимі від голови та заступника Прилісненської сільської ради (ОТГ), що ще 20 грудня 2017 року на сесії Прилісненської сільської ради (ОТГ) було прийнято рішення – передати субвенцію на первинну ланку медицини в районний бюджет. Отже, фінансування первинної ланки медицини на території Прилісненської ОТГ залишилося поза бюджетами і районним, і Прилісненської громади. Питання потребує термінового вирішення, адже це несе за собою великі негативні ризики і наслідки. Зокрема, як проінформувала, головний лікар районного центру медико-санітарної допомоги Людмила Сидорук – це: працівники амбулаторії та ФАПів не отримають заробітної плати, відсутність лікарняних листів, не можливість видачі цілої низки різних медичних препаратів, зокрема і обезболюючих для онкохворих.

Питання потребує термінового вирішення, адже це несе за собою великі негативні ризики і наслідки. Зокрема, як проінформувала, головний лікар районного центру медико-санітарної допомоги Людмила Сидорук – це: працівники амбулаторії та ФАПів не отримають заробітної плати, відсутність лікарняних листів, не можливість видачі цілої низки різних медичних препаратів, зокрема і обезболюючих для онкохворих.

Учора в терміновому порядку головою районної державної адміністрації Андрієм Линдюком було скликано нараду за участю начальника фінансового управління райдержадміністрації Василя Синюка, головного лікаря району Олега Бегаля, головного лікаря та головного бухгалтера Маневицького районного центру медико-санітарної допомоги Ларису Сидорук та Любов Лису, головного бухгалтера Маневицької центральної районної лікарні Валентину Крищук. На нараду запросили голову Прилісненської сільської ради (ОТГ) Ігоря Терещенка, головного спеціаліста відділу фінансів та бухгалтерського обліку Прилісненської сільської ради (ОТГ) Ольгу Вакуліч, голову профільної комісії Валентину Бусько, голову бюджетної комісії Ростислава Романюка. На нараду із запрошених з’явилися всі представники Прилісненської громади, крім сільського голови. Ігор Терещенко не вважав за потрібне прибути особисто на нараду і прислав заступника. На що голова РДА висловив свою позицію, що таке важливе бюджетне питання мала б вирішувати особа відповідальна за бюджетні рішення.

В ході дискусії відмовились брати участь в нараді і головний спеціаліста відділу фінансів та бухгалтерського обліку Прилісненської сільської ради Ольга Вакуліч та голова профільної комісії Валентина Бусько. Єдиним представником від громади залишився голова бюджетної комісії Ростислав Романюк. Враховуючи те, що голова Прилісненської ОТГ не бажає упереджувати дуже велику проблему, від якої в першу чергу постраждають жителі ОТГ, голова райдержадміністрації Андрій Линдюк рекомендував голові бюджетної комісії скликати позачергове засідання бюджетної комісії, на якій заслухати голову Прилісненської сільської ради (ОТГ) Ігоря Терещенка щодо вирішення питання фінансування первинної ланки медицини на території ОТГ. Отож, подальше вирішення проблеми залежить виключно від рішення Прилісненського сільського голови (ОТГ). 

«Маю надію, що жителі Прилісненської сільської ради (ОТГ) не стануть заручниками непрофесійності керівництва громади!, - написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» очільник Маневиччини Андрій Линдюк. – Розумію, коли керівництво громади не хоче долучатись до обговорення перспектив ремонту доріг громади, але ж тут здоров'я людей!!! Не вже їм байдуже???», - дивується голова РДА.

Telegram Channel