Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Майже півмільярда гривень заборгували волиняни за житлово-комунальні послуги

Волинь-нова

Майже півмільярда гривень заборгували волиняни за житлово-комунальні послуги

На Волині посилять роботу щодо погашення заборгованості

Борг волинян за житлово-комунальні послуги та енергоносії становить майже півмільярда гривень, повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації. Шляхи розв’язання проблеми шукали сьогодні, 18 січня 2018 року, під час засідання антикризового енергетичного штабу, що відбулося під керівництвом голови облдержадміністрації Володимиром Гунчиком.

У 2017 році на виконанні перебувало 6 тис. 453 виконавчих документа на понад 31 мільйона гривень.

Так, за словами заступника начальника головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби – начальника Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області Сергія Харченка, у 2017 році на виконанні перебувало 6 тис. 453 виконавчих документа на понад 31 млн грн. Між іншим, минулоріч надійшло лише 922 нових звернення, решта – залишок попередніх років. Загалом у  2017 році стягнуто 3 млн 961 тис. 621 грн. Залишок становить 2 тис. 130 виконавчих документів на суму понад 13 млн грн.

– Хочу зазначити, що із цих 2 тисяч 130 виконавчих документів, 1 тисяча 90 – перебувають в бухгалтеріях різних організацій. Тобто по них проводиться постійні стягнення щомісячно. Натомість 35 виконавчих документів на суму 170 тисяч гривень зупинено у зв’язку із розшуком майна боржника. В залишку фактично є майже тисяча документів, по яких виконавці проводять роботу. У переважній більшості з них виконання ведеться повторно. До слова, виконавчі дії здійснюють систематично спільно зі стягувачами, а саме виїзди та перевірка майнового стану боржника, – повідомив Сергій Вікторович.

Разом із тим, Сергій Харченко пояснив причину також невеликої кількості звернень у минулому році. Адже у результаті змін, що відбулися в українському законодавстві, позивачу необхідно вносити авансовий внесок. Його розмір, відповідно до Закону України «Про виконавче провадження», не змінився і становлять 2% від суми стягнення або не більше 10-ти мінімальних розмірів заробітної плати. Тим не менше, у разі повернення відповідних документів, кошти також повертаються заявнику.

– Це питання надзвичайно важливе і нам необхідно посилити роботу в даному напрямку. Адже півмільярда гривень сьогодні боргують користувачі Волині. А повернули лише три мільйони. Це дуже мало. Необхідно розглянути думки всіх сторін, щоб зрозуміти, в якому напрямку рухатися, аби виправити ситуацію. Адже злісні неплатники звикають до того, що можна не платити. Тому питання розглядатимемо систематично на засіданнях антикризового енергетичного штабу області, – зауважив Володимир Петрович.

Окрім того, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області розповів, що вчора, 17 січня 2018 року, зустрічався із Віце-прем’єр-міністром України Генадієм Зубко. Зокрема, обговорили питання розрахунків з енергопостачальними компаніями по пільгах та субсидіях, а також погашення різниці в тарифах.

Telegram Channel