Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У нападі на готель в Кабулі загинули 9 українців

Волинь-нова

У нападі на готель в Кабулі загинули 9 українців

Поліція Кабула підтвердила ВВС, що у нападі на готель Intercontinental 14 іноземців, дев'ятеро з них - українці

Серед загиблих також один громадянин Греції, один - Казахстану, один німець, а також ще двоє людей, громадянство яких поки що не ідентифікували. Ще четвер загиблих були громадянами Афганістану, повідомляє ВВС.

Ще 10 людей внаслідок нападу зазнали поранень, серед них - четверо цивільних. Чи є серед них українці - наразі невідомо.

 Ще 10 людей внаслідок нападу зазнали поранень, серед них - четверо цивільних. Чи є серед них українці - наразі невідомо.

Кілька загиблих були працівниками афганського авіаперевізника - Kam Air, проте скільки саме - невідомо. Компанія раніше заявляла, що не має інформації про 14 своїх працівників.

Відповідальність за напад узяв на себе радикальний рух "Талібан", який уже намагався атакувати цей самий готель у 2011 році. У заяві "Талібану", яку цитує агенція AFP, йдеться, що його нападники "убили десятки іноземних загарбників і їхніх маріонеток".

"Де іноземці?"

Очевидець, що перебував у готелі Intercontinental у момент нападу, описав ВВС деталі того, як розгорталася трагедія. Чоловік, імені якого ми не називаємо із міркувань безпеки, розповів, що врятувався тому, що повідомив нападникам, що він - афганець. За його словами, нападники заявили, що не вбиватимуть афганців, і кричали: "Де іноземці?"

Озброєні чоловіки увійшли до готелю близько 21 вечора за місцевим часом (18:30 за Києвом) суботи. Менеджер готелю Ахмад Харіс Найаб заявив, що нападники увійшли в готель через кухню. У цей час гості готелю вечеряли.

За словами анонімного очевидця ВВС, увійшовши до готелю, нападники почали здійснювати постріли у повітря, а потім - убили жінку, яка, як вважається, була іноземкою. Вони направили пістолети на нього, але дізнавшись, що він афганець, забрали зброю і кинулися шукати іноземців у інших приміщеннях готелю.

Вони направили пістолети на нього, але дізнавшись, що він афганець, забрали зброю і кинулися шукати іноземців у інших приміщеннях готелю. 

Водночас інший свідок, Хасіб, розповів виданню Tolo News, що нападники спершу попросили подати їм їжу. "Вони були вдягнені у дуже стильний одяг, - розповів він. - Вони підійшли до мене і замовили їжу. Я подав їм їжу, вони подякували і сіли на свої місця. Потім води дістали зброю і почали стріляти в людей".

"Навколо мене лежали десятки мертвих тіл", - розповів він.

Облога готелю тривала близько 12 годин. Звільнити готель вдалося у неділю вранці.

Афганські сили спецпризначення уночі висадилися із гелікоптерів на дах готелю. У міністерстві внутрішніх справ Афганістану повідомили, що афганський спецназ працював спільно із західними силами безпеки.

Усі нападники - їх було троє - були вбиті. Понад 160 осіб - гостей і персоналу готелю - врятовані.

Готель Intercontinental у Кабулі перебуває у державній власності і не є частиною глобальної мережі готелів із такою ж назвою. Його часто використовують як місце для проведення весіль, конференцій і політичних зібрань.

Telegram Channel