Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У віддаленому волинському селі освятили ще одну капличку

Під час освячення каплиці у Скриголовому.

Фото Тетяни ЗУБІНСЬКОЇ.

Волинь-нова

У віддаленому волинському селі освятили ще одну капличку

Чепурненька святиня, зведена з любові до свого поселення золотими руками мешканців Скриголова на Горохівщині, пригорнулася до неба і землі біля тамтешнього Свято-Успенського храму

Задум збудувати її народився у серці настоятеля церкви отця Сергія Петрощука. Ще не минуло й року, як 21-річний священнослужитель  прийшов на парафію в це село – одне з найменших і найвіддаленіших від районного центру, але вже по-християнськи прислужився йому гарною справою.  

І хоч дорога до Скриголова  не є близькою та ще і вся в ямах настільки, що туди лише раз у тиждень зголошується їздити перевізник, на свою батьківщину за її духовною силою, до отчих порогів – за батьківською мудрістю  у неділі і всі християнські свята скриголівці  з’їжджаються звідусіль, де оселила їх доля. 

«Це ж лише від скриголівських піснелюбів ви почуєте досі нечувані колядки, щедрівки, пісні! Ними і розпочалися Різдвяно-Новорічні свята у нашій церкві!» – розповіла на прохання автора публікації мешканка села і авторка книги про нього Євгенія Харків, яка, до слова, разом із чоловіком Михайлом після його повернення з АТО  майже два роки  тому збудували капличку Святої Трійці біля свого обійстя.

Задум збудувати її народився у серці настоятеля церкви отця Сергія Петрощука. Ще не минуло й року, як 21-річний священнослужитель  прийшов на парафію в це село – одне з найменших і найвіддаленіших від районного центру, але вже по-християнськи прислужився йому гарною справою.

Церковний хор скриголівців – то гармонія ніжних і сильних голосів  Галини Терновик, Лариси Фарини, Наталії Куран, Таїсії Дмитрук, Любові Петрик, Ярослави Воляник,  Данії Калахан, Валентини Кривов’язової, Лізи Терновик, Раїси Федоришиної, Ніни Заєць, Надії Дмитрук. Покоління цінують Божий дар мати схожі на соловейкові голоси, тож мистецтву співу навчають своїх найдорожчих дітчок.  Втішалися усією церковною громадою, коли зі своєю творчою наставницею, завідувачем клубу Людмилою Шостак у храмі колядували, щедрували, віршовано всіх віншували п’ятикласники Соломія Фищук, Тетяна Ворошило, Андрій Волянюк, Андрій Зубінський і наймолодша учасниця цього чудового гурту, першокласниця Вероніка Даньчук. Гордилися, що у церкві прислуговують випускники місцевої школи Роман Заєць – студент Бродівського педучилища, Павло Собець – студент Дублянівського аграрного університету, Андрій Зубінський і Андрій Волянюк – учні місцевої школи. На поклін Всевишньому за даровану долю у рідній святині сільська молодь приїхала з багатьох міст, де навчається у коледжах, технікумах, вишах! 

На службу прийшли і старий, і малий.
На службу прийшли і старий, і малий.

 «О, Ісусику рожденний, ми Тебе благаєм! Поможи нам оту нечисть вигнати із краю!»

«О, Ісусику рожденний, ми Тебе благаєм! Поможи нам оту нечисть вигнати із краю!»

Свою капличку миряни назвали Водохресною. У хвилини її освячення   отцем Сергієм  Петрощуком знову ревно молилися за здоров’я своїх односельчан, краян, українців-воїнів АТО.

Подивували й новою колядкою, окремим куплетом у якій живе сокровенна мрія:

Щоб народ наш об’єднався,

Схід і Захід разом був!

О, Ісусику рожденний,

Ми Тебе благаєм,

Поможи нам оту нечисть

Вигнати із краю!

Яснішою сонечка в ті чудесні хвилини  була людська радість. Покрівля і аналойчик людського творіння голубіли кольором мирного неба, а купол і чаша  сяяли, наче золота пшеничка.  З вдячністю співали «Многії літа» отцеві Сергію, голові районної ради Тарасові Щерблюку, колишньому Скриголівському сільському голові Наталії Шанковській, односельчанам Володимирові Фищуку, Романові Шостаку, Миколі Данильчуку, Ларисі Фарині, Данії Калахан, Ганні Даньчук, Валентині Сусь і  колективу учителів і працівників  ЗОШ І-ІІ ступеня села Скриголове, уродженям села – жителям Луцька Марії і Михайлові Токарським, Галині і Віталієві Киричуками, всім колядникам і парафіянам, за пожертви яких було зроблено цю угодну Богові вікопомну справу. Підростаючи, навіть другокласник Михайлик Токарський знатиме, що на честь його Дня народження батьки зробили свій внесок у будівництво Водохресної каплиці! 

Шанували молитвами будівничих Степана Андрущака, батька та сина Івана і Василя Терновиків, Віталія Даньчука, Петра Волянюка, Юрія Ворошила, Сергія Курана, Романа Теслюка, Ігоря Підлужного, Віктора Міщука, Олександра Струбіцького, Ростислава Собця, Андрія Рудика.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Telegram Channel