Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Любешівський районний центр зайнятості познайомив з основними помилками при пошуку роботи

Волинь-нова

Любешівський районний центр зайнятості познайомив з основними помилками при пошуку роботи

На своїй сторінці у «Фейсбуці» центр подає шість помилок при працевлаштуванні і поради, як їх не допустити

Помилка 1. Сумніви і страхи. Така проблема часто виникає у молодих людей, які нещодавно закінчили навчання, здобули освіту і зіткнулися віч-на-віч з питанням працевлаштування. Вони бояться відмов, не знають як себе вести на співбесідах і намагаються будь-яким чином відсторонитися від незручних ситуацій. Це вважається психологічним бар’єром. У цій ситуації головне — подолати себе, зробити перший крок назустріч незвіданому. Необхідно «запрограмувати» себе на успіх і бути впевненим у своїх силах. Уявіть таку ситуацію – Ви з задоволеним обличчям виходите з співбесіди і розумієте, що Вас уже взяли на хорошу роботу. Прокрутіть в голові таку картину, і вона допоможе Вам у реальному житті.

Помилка 2. Не чітко сформульована мета. Часто в резюме у пункті «Мета» пишуть такі безглузді фрази: «Шукаю цікаву роботу з можливістю швидкого кар’єрного зростання», «Пошук роботи з гідною зарплатою». Абсолютно не зрозуміло, навіщо взагалі, влаштовуватися на роботу, якщо не маєш уявлення про те, чого ти хочеш. Тож треба формулювати конкретні цілі і не використовувати розмиті фрази, які не несуть абсолютно ніякої чітко вираженої думки.

Помилка 3. Погано складене резюме або неефективне резюме. Резюме при пошуку роботи має справити враження. Зараз на просторах інтернету є велика кількість різних шаблонів і навіть рекомендацій з правильного складання резюме. Але навіть якщо ваше резюме буде ідеально складено, красиво оформлено, але не міститиме суті, то його відправлять в корзину. Порада: не допускайте шаблонного складання резюме, виділяйтеся з натовпу. Складайте своє унікальне резюме, ретельно прописуючи досягнення та переваги. Не полінуйтеся витратити на складання резюме як мінімум 2 години.

Помилка 4. Пасивність в пошуку роботи. Середньостатистичний претендент, розіславши своє резюме в кілька компаній і розмістивши в інтернеті в надії, що його засиплють відповідними листами, сидить і чекає. І більше нічого не робить. Так, якщо ваше резюме написано якісно, то вам будуть дзвонити і запрошувати на співбесіди, але це триватиме буквально пару тижнів. А потім настане затишшя. Порада: не сидіть просто так, самі дзвоніть компаніям і цікавтеся, чи дійшло резюме і коли чекати дзвінок у відповідь. Беріть ініціативу на себе, нагадуйте про себе частіше, домагайтеся зустрічей.

Помилка 5. Неадаптоване резюме. Майже всі шукачі допускають цю помилку. Вони бездумно відправляють одне і те ж резюме на всі вакансії, забуваючи їх відредагувати під особливість конкретної вакансії. Такі люди намагаються взяти масовістю, а не якістю розсилань резюме. Наприклад, набувач володіє різними навичками і досвідом робіт, таким як програміст, SEO-оптимізатор і дизайнер. Зазвичай, такі шукачі намагаються скласти повне резюме, яке буде відповідати всім вакансіями одночасно. Порада: необхідно детально розписати свій досвід, цікавий конкретному роботодавцю. Немає необхідності зачіпати інші аспекти вашого досвіду.

Помилка 6. Необгрунтовані зарплатні та кар’єрні амбіції. Роботодавці люблять ставити таке питання: «Яку зарплату Ви хочете отримувати?» Багато озвучують захмарні суми, а причина в тому, що вони не вміють оцінюват свої навички на ринку праці. Якщо високу зарплату озвучують висококваліфіковані фахівці, що мають великий досвід і гідні рекомендації з попередніх робіт, то це нормально. Але коли таку зарплату вимагають люди, які не заявили про себе у сфері, в яку влаштовуються, то тоді зрозуміло, що це необгрунтовані амбіції. Порада: орієнтуйтеся на ринку праці та вміло оцінюйте свої знання і навики роботи.

Олена ВОЛИНЕЦЬ

Telegram Channel