Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Пологи офіційно будуть платними

60% суми піде лікарю на гонорар і 40% – лікарні.

Фото із Youtube.com.

Волинь-нова

Пологи офіційно будуть платними

Таку ідею запропонували у Львівській облдержадміністрації

У Львівській області планують запровадити платні пологи за попередньою домовленістю з лікарем. Натомість пологи, які приймають чергові медпрацівники, мають лишитися безкоштовними. Про таку ідею розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак, повідомляє «Високий замок» із посиланням на «Твоє місто».

«Ми плануємо запровадити в наших пологових будинках платні пологи – коли ти приходиш народжувати не до лікаря, який чергує, а до того, з яким домовилася. Це має бути оплачено. Умовно 60% йде як гонорар лікарю і 40% – лікарні. Це буде справедливо, адже лікар приїжджає у позаробочий час і надає допомогу, усе юридично правильно, і лікарня з того отримає позабюджетні кошти», – сказала Микичак.

«У нас зараз лікарі приїжджають на домовлені пологи, отримують ту чи іншу суму в кишеню. Але найбільша біда в тому, що відповідальним за пацієнта є черговий персонал, а не той лікар, який прийшов по домовленості».

За її словами, зараз пологи по домовленості відбуваються скрізь, проте найголовніша їхня проблема – у відповідальності, яку у випадку надзвичайної ситуації несе не лікар, що приймав пологи, а черговий медперсонал.

«У нас зараз лікарі приїжджають на домовлені пологи, отримують ту чи іншу суму в кишеню. Але найбільша біда в тому, що відповідальним за пацієнта є черговий персонал, а не той лікар, який прийшов по домовленості. Треба виводити це з тіні, має бути офіційно зафіксовано, якщо лікар прийшов на зміну у свій неробочий час», – пояснює Ірина Микичак.

Вона говорить, що спочатку офіційну плату за пологи планують запровадити в перинатальному центрі, який, за останньою інформацією, має відкритися в березні. Далі – в обласній лікарні, а потім вже по районах області.

Вартість таких пологів поки що не обрахували, проте Ірина Микичак запевнила, що це не буде захмарна ціна.

«Ми обрахуємо, скільки в середньому коштують пологи, зараз для цього є методика, яку затвердив Кабмін, і після того встановимо суму. Ніхто не буде ставити захмарну ціну. Кілька років тому ми рахували, що обласній лікарні одні пологи – з урахуванням медикаментів, комуналки, харчування – коштують приблизно 4 000 гривень», – додала вона.

Разом з тим Микичак наголосила, що пологи, які приймає чергова бригада лікарів, мають бути безкоштовними.

Telegram Channel