Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Хто такі «Національні дружини»?

Фото: https://hromadskeradio.org

Волинь-нова

Хто такі «Національні дружини»?

Партія «Національний корпус» сколихнула український інформпростір, влаштувавши у Києві присягу представників «Національних дружин»

Організацію відразу ж запідозрили у парамілітарній діяльності, не зважаючи на те, що самі «дружинники» позиціонують себе як "охоронців громадського спокою». На сторінці «Національні Дружини» мотивація така: «Щоб патрулювати власні вулиці. Щоб захищати. Щоб чистити рідні міста від різноманітної гнилі, від алкашні до наркоманів та далі», передає «Канал 24».

Щоб чистити рідні міста від різноманітної гнилі, від алкашні до наркоманів

Речник політичної партії «Національний корпус» Роман Чернишов у коментарі Громадському радіо заявив: «Фактично це частина азовського руху. Це добровільне об’єднання з підтримання порядку на вулицях, патрулювання вулиць, протидії алко- та наркопритонам і взагалі для допомоги там, де державні органи або не можуть, або не хочуть допомагати українській громаді»,
— розповів речник Нацкорпусу. Він запевнив також, що «Національні дружини» не мають зброї і не є ні поліцейським, ні військовим об’єданням, проте співпрацюють із поліцією.

Лідер Національного Корпусу Андрій Білецький переконаний, що молоді хлопці, які пройшли війну на Донбасі, приходять саме до лав «Національних дружин», а не поліції чи СБУ тому, що не вірять діючим правоохоронцям і не бачать їхньої ефективності.

Тим часом міністр внутрішніх справ Арсен Аваков категоричний: в Україні можуть існувати різні громадянські організації, але в жодному випадку вони не повинні переступати рамки закону. «У державі Україна є лише одна монополія на застосування сили – державна: Національна гвардія, Національна поліція, ЗСУ. Всі інші парамілітарні утворення, які намагаються себе позиціонувати на вулицях міст, не є законними. Суспільні рухи можуть бути якими завгодно, але тільки не виходити за межі закону», – запевнив Арсен Аваков.

У державі Україна є лише одна монополія на застосування сили – державна: Національна гвардія, Національна поліція, ЗСУ

Він додав, що як міністр не дозволить, щоб будь-які структури намагалися на вулицях поводитися як альтернативні мілітарні формування.

Радник Міністра внутрішніх справ Іван Варченко роз'яснив журналістам: реєстрація громадських організацій, які здійснюють допомогу правоохоронним органам у охороні громадського правопорядку та державного кордону, передбачена українським законодавством. Але їхні дії мають бути скоординовані із правоохоронними органами.

У МВС радять усім, хто хотів би долучитися до процесу охорони громадського порядку, співпрацювати з організаціями, які офіційно діють спільно з Нацполіцією, у відомстві також нагадують – громадяни, безвідносно, чи являються членами «дружин» чи ні – зобов'язані відреагувати на правопорушення, якщо його бачать, і викликати поліцію. Однак вчиняти перевірку документів, транспортних засобів чи огляд речей мають право тільки відповідні державні структури, зокрема, поліція.

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко в ефірі телеканалу Zik відзначив, що якщо організації, подібні до «Національні дружини», створюватимуться і діятимуть на допомогу Національній поліції і державі, то він їх підтримає. А якщо порушуватимуть закон – то СБУ як правоохоронний орган буде відповідно реагувати.
 

Telegram Channel