Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Єврокомісія хоче аби європейці пили більше води з-під крана

Filling glass of tap water

Filling glass of water from stainless steel kitchen faucet

Elena Elisseeva

Єврокомісія хоче аби європейці пили більше води з-під крана

Єврокомісія має намір розширити доступ жителів ЄС до якісної проточної води. Очікується, що домогосподарства в ЄС завдяки збільшенню споживання води з-під крана заощаджуватимуть щорічно 600 мільйонів євро

Про це повідомляє DW.

Єврокомісія прагне заохотити громадян країн ЄС споживати більше водопровідної води. Для цього ЄК в четвер, 1 лютого, запропонувала низку заходів, зокрема, і з посилення контролю за якістю води. Розширення доступу до «високоякісної питної води» має скоротити споживання води в пластикових пляшках, а відтак дозволити громадянам економити та викидати менше сміття. Очікується, що завдяки пропонованим заходам домогосподарства в країнах ЄС заощаджуватимуть загалом понад 600 мільйонів євро щороку.

Очікується, що домогосподарства в ЄС завдяки збільшенню споживання води з-під крана заощаджуватимуть щорічно 600 мільйонів євро.

Для цього єврочиновники планують доопрацювати нормативи щодо якості води, зокрема, розширити перелік критеріїв оцінки безпечності води на 18 додаткових речовин. Окрім того, підприємства, що забезпечують водопостачання, повинні будуть надавати точнішу інформацію домогосподарствам про споживання води, структуру собівартості та ціну одного літра води. Серед пропонованих заходів також - зобов'язати ресторани пропонувати відвідувачам безкоштовно воду з-під крана, а також збільшення кількості бюветів.

Пропозиція ЄК пов'язана з громадянської ініціативою Right2Water («Право на воду») 2013 року. Тоді 1,6 мільйона осіб в ЄС висловилися за доступ до чистішої води. Це була перша в ЄС громадянська ініціатива, яка зібрала необхідну кількість підписів. За даними активістів Right2Water, від шести до восьми мільйонів європейців не мають постійного доступу до чистої питної води. Загалом близько 20 мільйонів європейців стикаються з неякісною питною водою.

Telegram Channel