Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
51-річний канадієць захищає Україну в АТО

Фото: https://gazeta.ua

Волинь-нова

51-річний канадієць захищає Україну в АТО

У складі 80-ї окремої десантно-штурмової бригади у зоні АТО служить канадієць з українськими коренями 51-річний Джон Ющенко

Аби допомогти українській армії Іван, як його називають побратими, з початком російської агресії приїхав до Львова за десять тисяч кілометрів, пише gazeta.ua.

Досвідчений механік запропонував свої знання та навички і долучився до ремонту військової техніки.

«Я скільки новин бачив… Я не міг всидіти вдома, плакати. Я можу щось робити. Я механік вдома, і всю цю техніку більш-менш розумію. І от думаю – чому ж не зможу купити білет і летіти, щоб допомогти», – пояснив він.

На чужину представники родини Ющенків емігрували понад сто років тому. Дідусь Джона брав участь у Першій світовій війні на боці Канади.

«Я скільки новин бачив… Я не міг всидіти вдома, плакати. Я можу щось робити. Я механік вдома, і всю цю техніку більш-менш розумію. І от думаю – чому ж не зможу купити білет і летіти, щоб допомогти»

«Наступні дві відпустки він провів не в родинному колі, а в боксі військової частини та допоміг поставити на «колеса» чимало одиниць військової техніки, адже рівень професійної підготовки і технічних знань Джона, дозволили довести до ладу ледь не все начиння бойових машин – від двигуна до найдрібніших деталей. Єдине, до чого чоловікові довелося певний час призвичаюватися – це до українських назв інструментів», – розповідає прес-офіцер 80-ї ОДШБр майор Ігор Бороздюк.

В червні 2016 року набув чинності указ Президента України №248, який дозволив іноземцям проходити службу в Збройних силах України. Порадившись з родиною та попрощавшись з рідним Су-Сент-Марі, що у провінції Онтаріо, Джон Ющенко знову приїхав в Україну та підписав контракт з окремою десантно-штурмовою бригадою. Пройшов навчання у навчальному центрі десантно-штурмових військ у Житомирі, де опанував спеціальність механіка-водія танка.

«Зараз Джон Ющенко захищає Україну від ворога у зоні АТО. Крім того, вивчає термінологію українською мовою, адже в разі потреби, часу на роздуми над командами не буде. Він не боїться зустрітися з ворогом, адже розуміє, на чиєму боці правда», – каже Ігор Бороздюк.

 

Telegram Channel