Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Каплиця УПЦ МП біля Десятинної церкви побудована незаконно

inkyiv.net

Каплиця УПЦ МП біля Десятинної церкви побудована незаконно

У заяві Мінкультури наголошується, що єдиним законним користувачем земельної ділянки станом на сьогодні є Національний музей історії України

Розміщення каплиці УПЦ МП на території Національного музею історії України є незаконним, єдиним користувачем земельної ділянки є Національний музей історії України. Про це повідомили в прес-служба Міністерства культури України, пише Тиждень.

«Єдиним законним користувачем земельної ділянки станом на сьогодні є Національний музей історії України. Законні права НМІУ, як землекористувача, порушено протиправними діями релігійної громади УПЦ», - йдеться у повідомленні.

Міністерство візьме участь у розгляді справи та повторно надішле до правоохоронних органів звернення, спрямовані на захист пам’ятки національного значення.

Крім того, наголошується, що міністерство візьме участь у розгляді справи та повторно надішле до правоохоронних органів звернення, спрямовані на захист пам’ятки національного значення "Місто Володимира – дитинець стародавнього Києва з фундаментом Десятинної церкви (Церкви Успіння Пресвятої Богородиці) від V-IX століття, IX-XIII століття", між вулицями Володимирська, Велика Житомирська та схилами Старокиївської гори.

«Мінкультури в межах повноважень, визначених чинним законодавством, надано окреме доручення директору НМІУ Т.Сосновській невідкладно вжити заходів по усуненню перешкод щодо користування земельною ділянкою, яка надана Національному музею історії України у постійне користування для експлуатації та обслуговування будівель музею на вул. Володимирській, 2 у Шевченківському районі м. Києва відповідно до рішення Київської міської ради від 29 жовтня 1998 року № 22/123 (Державний акт на право постійного користування землею ІІ-КВ № 004141), зокрема, шляхом пред’явлення відповідних судових позовів», - додали в міністерстві.

Нагадаємо, 5 лютого Апеляційний суд Києва застосував запобіжний захід у формі особистої поруки для архітекторів Олександра Горбаня та Олексія Шемотюка, яких суд заарештував за напад на незаконну забудову УПЦ Московського патріархату.

5 лютого у КМДА почали підготовку до перевірки скандальної споруди УПЦ МП на території Десятинної церкви. Виявилося, що Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва не видавав та не реєстрував дозволів на будівництво архітектурної форми на вул. Десятинній.

Додамо, що 25 січня київська поліція повідомила про затримання двох чоловіків за підпал так званого монастиря  УПЦ МП поблизу підмурків Десятинної церкви. За даними правоохоронців, подія трапилася вночі по вулиці Володимирській. Згодом стало відомо, що йдеться про двох архітекторів - Олексія Шемотюка та Олександра Горбаня. 28 січня Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід Шемотюку та Горбаню у вигляді арешту на 60 діб із альтернативою внесення застави у розмірі 2,2 мільйонів гривень.

 

Раніше у мережі розпочалася публічна кампанія на підтримку архітекторів, а 3 лютого активісти розпочали акцію на їхню підтримку.

 

Зазначимо, що петиція на сайті Київської міської ради щодо питання знесення даної незаконної споруди-каплиці УПЦ МП зібрала необхідну для розгляду кількість підписів.

Telegram Channel