Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На Волині обговорили стан лісового господарства

Волинське ОУЛМГ

На Волині обговорили стан лісового господарства

Відбулася перша лісівничо-наукова конференція

Її провели під егідою Лісівничого молодіжного центру, що діє на базі Воротнівського лісництва ДП «Ківерцівське ЛГ», у співпраці з науковою радою при Волинському ОУЛМГ.

Волинські лісівники на 2018 рік ставлять у пріоритет впровадження нових підходів. Цього вимагають час, обставини, а також – природні кліматичні зміни, повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Найближчими роками в рамках спільного проекту з німецькими колегами заплановано поступово вводити горіх чорний, у бідніших природних умовах – дугласію. Щоб забезпечити якісне і своєчасне лісовідновлення, пріоритетно збільшуватимуться об’єми заготівлі насіння сосни, дуба, площі посівів на розсадниках тощо.

Перш за все, науковці торкнулися актуального і наболілого питання. Уже впродовж кількох років воно стосується стрімкого всихання соснових лісів внаслідок дії комах-шкідників та пов’язаних із ними хвороб. Фахівці галузі та науковці спільно шукають шляхи виходу із цієї кризи і сьогодні вже можна говорити про вагомі результати такої роботи.

На переконання досвідчених фахівців, важливо провести лісовідновлення з урахуванням основних факторів, що посприяють цьому. Приміром, уже найближчими роками в рамках спільного проекту з німецькими колегами заплановано поступово вводити горіх чорний, у бідніших природних умовах – дугласію. Щоб забезпечити якісне і своєчасне лісовідновлення, пріоритетно збільшуватимуться об’єми заготівлі насіння сосни, дуба, площі посівів на розсадниках тощо.

Найбільше вражених шкідниками та хворобами площ обліковано в Маневицькому, Любешівському та Камінь-Каширському районах. Більше того, весь час цей спалах підсилюється і на пік ще не вийшов. Усе ж ситуацію лісівникам Волині вдалося взяти під контроль. Головна мета – запобігти подальшому поширенню всихання.

Науковці також виступили з пропозиціями щодо введення на лісових територіях інтродуцентів, наголошуючи, що це дасть змогу вирощувати насадження, стійкі до уражень. На увагу заслуговують озвучені пропозиції введення альтернативних насаджень.

За 20 років досліджень різних типів рослин напрацьовано об’ємний матеріал, зокрема щодо введення в культури нових видів дерев і кущів. Такі напрацювання допоможуть вирівняти співвідношення між листяними і хвойними породами, створити більш толерантні породи в нових умовах, зокрема в умовах потепління, забруднення середовища тощо.

На завершення учасники конференції заповнили анкети, розроблені та надані Лісівничим молодіжним центром, де вказали, на які напрямки необхідно звернути увагу під час подібних заходів у майбутньому.

Telegram Channel