Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Виявляється, що чистота може зашкодити легеням!

Занадто часто прибирати - шкідливо!

Занадто часто прибирати - шкідливо!

Вокруг света

Виявляється, що чистота може зашкодити легеням!

Часті прибирання такі ж шкідливі, як і паління

Європейські вчені виявили, що регулярне прибирання із застосуванням очищувальних спреїв та інших засобів негативно позначається на функціях легенів. Шкоди організму наносять дрібнодисперсні частинки детергентів, які людина мимоволі вдихає під час збирання, вони пошкоджують слизові оболонки органів дихання. Про це розповідає Вокруг Света.

 Помітне зниження функцій легень виявили тільки у жінок

Автори роботи використовували результати опитування European Community Respiratory Health Survey, його основною метою було вивчення поширення астми. Вчені відібрали дані про 6230 учасників опитування, які не тільки заповнили анкету, а й пройшли огляд лікаря з обстеженням функції легень. Дослідники врахували вік і рівень освіти учасників, їх зріст, вагу та схильність до куріння.

За словами вчених, професійне прибирання протягом десятиліть завдає легеням жінок стільки ж шкоди, скільки тютюн — легеням курця, який вживає по пачці сигарет на день протягом 20 років. Також у тих, хто регулярно прибирає, частіше діагностували астму.
Помітне зниження функцій легень виявили тільки у жінок. У чоловіків, які працювали прибиральниками або часто прибиралися в будинку, таких змін не знайшли. Вчені припускають, що чоловіки можуть частіше працювати прибиральниками виробничих приміщень, а не житлових або офісних, і використовувати інші методи очищення поверхонь.

Telegram Channel