Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Громадам Горохівщини порадили об’єднуватися якнайшвидше

Під час робочої наради виступають заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук і директор Волинського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Анатолій Пархом’юк, Оксана Урбан і Анатолій Матвію.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Громадам Горохівщини порадили об’єднуватися якнайшвидше

На Волині вже функціонує 40 ОТГ

У сесійному залі Горохівської районної ради відбулася виїзна нарада щодо стану децентралізації у Горохівському районі. Її провели заступник голови Волинської облдержадміністрації Сергій Кошарук, директор Волинського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування»  Анатолій Пархом’юк,  експерти з децентралізації і з фінансових питань Центру Оксана Урбан і Анатолій Матвіюк,  начальник відділу регіональної політики управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Ірина Лебедюк,  начальник управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області Іван Чуліпа. На нараду були запрошені голови сільських, селищних і міських рад району, керівники організацій і установ, представники громадськості і ЗМІ.  Зустріч на актуальну тему Сергій Кошарук розпочав із статистики: на Волині лише у Горохівському і Камінь-Каширському районах не створено жодної об’єднаної територіальної громади при тому, що 2018-ий має стати вирішальним роком децентралізаційної реформи, а територіальні громади районів-аутсайдерів повинні, нарешті, наважитися на кардинальну зміну свого майбутнього. 

На Волині лише у Горохівському і Камінь-Каширському районах не створено жодної об’єднаної територіальної громади

Для довідки. В області функціонує 40 об’єднаних територіальних громад. 25 ОТГ створили торік. Загалом, протягом 2015-2017 років в Україні 24 області сформували 665 ОТГ. Серед лідерів об’єднавчого процесу – Волинська область.

Лейтмотивом виступів керівників із обласного центру було, зокрема,  твердження про те, що головна роль у проведенні адміністративної реформи все ж належить сільському, селищному чи міському голові. Представник виконавчої гілки влади Сергій Кошарук  наголосив, що при цьому часом бракує  активності голів і райрад, і райдержадміністрацій, що добровільність матиме певну межу. «Адже визначено, що 2018-ий буде тим роком, коли завершиться обְ’єднання узагалі, і вже у 2020-му місцеві вибори будуть проведені відповідно до нового адміністративно-територіального устрою,  тому, якщо рішення не приймете ви, його приймуть за вас»,  «в Україні вже є райони, де повністю є об’єднання. Відтак виникне питання, що робити з  «острівками». Не може бути так, що частина держави буде жити з європейською моделлю місцевого самоврядування, а інша – в радянській системі», –  зазначали експерти. 

«Поки що принцип добровільності є першочерговим, але разом з тим базовими також є економічна ефективність та відповідальність, дотримання яких формує громаду як спроможну», – коментував  Анатолій Пархом’юк. 

«Не може бути так, що частина держави буде жити з європейською моделлю місцевого самоврядування, а інша – в радянській системі».

Окремі лідери сільських територіальних громад висловили власні думки щодо кількості ОТГ на Горохівщині. Хтось вважає, що їх у Перспективному плані мало, інші хотіли б бачити район у майбутньому однією ОТГ.  Ряд питань було і про те, чи будуть працевлаштовані люди у випадках, коли у селі постане проблема  закриття ФАПу, школи, ДНЗ, клубу чи бібліотеки?  

Виступаючі  переконували, що ті, хто ризикнув об’єднатися першими, виграли фінансовово. Конкретні суми наводили і для Горохівщини. Експромтом підрахували, що самодостатньою у фінансовому відношенні може бути Мар’янівська ОТГ, менш привабливою на фоні таких підрахунків бачилася Сенкевичівське об’єднання. 

Загалом присутні обговорили  успіхи та виклики ходу децентралізації у Влинській області, стан та перспективи утворення ОТГ у Горохівському районі, ініціативні звернення від органів місцевог самоврядування щодо внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Горохівського району Волинської області, фінансову спроможність ОТГ Горохівського району у форматі Перспективного плану та у форматі існуючих ініціатив громад, законодавчі зміни у сфері будівництва після 2016 року та особливості здійснення дозвільних поцедур у галузі будівництва та відповідальність за правопорушення. 

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Telegram Channel