Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Коли унікальний човен можна буде побачити у музеї?

На сьогодні туристам немає доступу до унікального човна-довбанки.

Волинська Фундація

Коли унікальний човен можна буде побачити у музеї?

У Маневичах планують збудувати нову будівлю біля місцевого краєзнавчого музею, аби розмістити цінну знахідку

Про це йдеться на сторінці Facebook Волинської Фундації.

«Я можу гарантувати, що у листопаді 2018 року буде добудований краєзнавчий музей для розміщення човна-довбанки», - про це гучно заявив голова Маневицької районної державної адміністрації Андрій Линдюк.

Чиновник повідомив, що з районного бюджету у кінці 2017 року виділили уже 72 тисячі гривень на розроблення проектно-кошторисної документації. А загалом обійдеться так званий музей одного експоната у 1,5 мільйони гривень.

Нині ж унікальна знахідка історії уже третій рік зберігається в ангарі у приватного підприємця. Човна-довбанку знайшли у серпні 2015 року в урочищі Гострий Кут, між селами Старосілля та Копилля Маневицького району.

Хоча за цей період, каже директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич, вдалося провести науковий обіг експонату: довжина човна – 12 метрів 20 сантиметрів, товщина стінок – 7-8 см, глибина – 95 см. Науковці вважають, що деревина, з якої зробили човна, важила від 20 до 30 тон. Визначають зараз і швидкість, з якою рухалось судно.

Довжина човна – 12 метрів 20 сантиметрів, товщина стінок – 7-8 см, глибина – 95 см.
Довжина човна – 12 метрів 20 сантиметрів, товщина стінок – 7-8 см, глибина – 95 см.

 Унікальна знахідка історії уже третій рік зберігається в ангарі у приватного підприємця.

Щодо віку човна, за словами краєзнавця, перший радіовуглецевий аналіз показав 1350 рік. «Встановлювали, що і 1236, і 1254. Проте, коли ж знову приїздили науковці з Києва, під час круглого столу ми дійшли згоди, що така деревина може поводитися із тисячолітньою історією. Тобто це Київська Русь, а можливо трішки пізніше», - додав Хомич.
Але лише тоді, коли буде адаптоване приміщення під човен, можна буде провести ґрунтовне дослідження, - переконаний директор Маневицького краєзнавчого музею.

На сьогодні туристам немає доступу до унікального човна-довбанки. У ангарі на пилорамі екскурсію не проведеш, тим більше небайдужий підприємець погоджувався прийняти у себе експонат лише на кілька місяців.

Telegram Channel