Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Пошуковці рятують від знищення українські могили в Чехії

В умовах чеського законодавства є велика небезпека, що пам’ятники можуть бути зруйновані під нові поховання.

ГалІнфо

Пошуковці рятують від знищення українські могили в Чехії

Команда проекту «Незнаному воякови» за результатами експедиції, що відбулась наприкінці минулого року, продовжує укладати інвентарну таблицю українських поховань у Чехії

Наразі триває робота над ідентифікацією могил української дільниці Ольшанського кладовища.

Пошуковці уже опрацювали інформацію з 58 українських могил цього найбільшого цвинтаря Праги, де налічується понад 2 млн поховань. Про це йдеться у повідомленні ГО «Українська галицька асамблея», передає ГалІнфо.

З попередніми результатами експедиції можна ознайомитися у таблиці, яка містить перелік похованих, їх біограми і що найважливіше - світлини актуального стану могил. Учасники проекту закликають усіх небайдужих допомогти із доповненням та верифікацією даних, вміщених до цього інвентаря.

Серед виявлених могил є і могила родини Затовканюків. Микола Затовканюк, український мовознавець, славіст, україніст, русист, доктор філософії, народився в селі Полонка нині Луцького району. Помер 17 вересня 2001 року у Празі, похований на Ольшанському кладовищі.

To enable screen reader support, press Ctrl+Alt+Z To learn about keyboard shortcuts, press Ctrl+slash

Учасники проекту закликають усіх небайдужих допомогти із доповненням та верифікацією даних, вміщених до цього інвентаря. 

Координатор проекту Іван Щурко зазначає: “Коли ми робили первинну інвентаризацію, то одна із характеристик, яку ми для себе визначали, наскільки пам’ятник перебуває під загрозою руйнації. І більшість з оглянутих нами могил — закинуті. В умовах чеського законодавства є велика небезпека, що вони можуть бути зруйновані під нові поховання. І це може бути непоправною втратою. Ці побоювання були предметом розмови з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Чеській Республіці Євгеном Перебийносом. Під час візиту ми говорили і про інвентаризацію поховань, і про звернення до чеського уряду та низки державних установ. І так виглядає, що посольство допоможе нам реалізувати цю ініціативу в Чехії.

 Пошуковці зустрілися з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Чеській Республіці Євгеном Перебийносом.

Пошуковці зустрілися з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Чеській Республіці Євгеном Перебийносом.

 Віталій Ляска додає, що “наступним кроком має стати створення інтерактивної мапи могил, монументів, цвинтарів за межами України.  Якщо все вдасться, то не будемо обмежуватися лише Чехією, оскільки є велика кількість поховань у Польщі та в інших країнах. Ситуація із надгробками наших вояків у Західній Європі, нібито трохи краща, але без польових досліджень й такі висновки робити поспішно. І відповідно подальша перспектива — об’єднати зусилля з небайдужими ініціативами задля впорядкування цвинтарів та створення інтерактивних мап із їхньою локалізацією у всіх країнах світу”.

Нагадаємо, триває постійний збір пожертв на реалізацію проектів нашої ініціативи.

ГО "Західно-Український Центр Історичних Досліджень"

Для пожертв в гривнях ЄДРПОУ 36873785 р/р 2600901962186

Для пожертв в Євро Intermediary: KBC BANK NV, Brussels, Belgium

SWIFT: KREDBEBB

Beneficiary`s bank JSC "KREDOBANK" Lviv, Ukraine SWIFT: WUCBUA2X

Beneficiary: Acc 2600901962186 name HO ZUCID

Призначення платежу: "Благодійна пожертва на статутну діяльність організації"

Іван Щурко - 0964447353

Тарас Чолій – 0673416393

Telegram Channel