Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Сміттєва «пляма» у Тихому океані вже втричі більша за Францію

Тихоокеанська сміттєва пляма накопичує мікрочастинки пластику з геометричною прогресією ще з 1970-х років

Фото: Еспресо

Волинь-нова

Сміттєва «пляма» у Тихому океані вже втричі більша за Францію

І вона продовжує збільшуватися

Вчені попереджають про сміттєву пляму у Тихому океані, яка загрожує морським жителям і усьому океану, повідомляє Еспресо з посиланям на західну пресу.  

У північній частині Тихого океану зібралося найбільше скупчення пластика у світі. Його виявили ще у 1980-х роках і символічно назвали сміттєвою «плямою». Скупчення щороку збільшується і наразі охоплює площу понад 1,6 млн кв. км, що в рази перевищує попередні оцінки.

Пластик становить величезну масу в 87 тис. тонн сміття, яка вбиває морські організми. 

Всупереч поширеному уявленням, пляма не виглядає як «сміттєвий острів» і з боку може здаватися цілком невинною. Переважно вона складається з пластику, поліетилену та поліпропілену. Однак вчені застерігають, що разом пластик становить величезну масу в 87 тис. тонн сміття, яка вбиває морські організми. 

Тихоокеанська сміттєва пляма накопичує мікрочастинки пластику з геометричною прогресією ще з 1970-х років. Тоді на 1 км кв. перебувало приблизно 400 г сміття, а у 2015 році цей показник зріс до 1, 23 кг. І хоча близько 75% маси «плями" - це великі фрагменти сміття розмірами від 5 см, вчені оціюють кількість дрібних частинок у більш ніж трильйон.

Автори дослідження зазначають, що приблизно 46% пластикового сміття - це залишки старих рибальських сітей, хоча їм траплялися і фрагменти пляшок, контейнерів та пакування, деякі виготовлені ще у 1977 році. Уся сміттєва пляма тричі перевищує територію Франції, представляє собою великомасштабну загрозу морським екосистемам і усьому океану.

Telegram Channel