Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
 Театр очима Майстра показали у Волинському краєзнавчому музеї (Фото та відео)

Театр починається з афіші...

Олександр ДУРМАНЕНКО.

Театр очима Майстра показали у Волинському краєзнавчому музеї (Фото та відео)

Насправді, дійство починається вже з афіші, а ще з костюмів і декорацій, які творить майстер-художник. І таким Майстром була Леся Павлівна Каспрук

Театр у Луцьку через творчість художника-сценографа 1970–1980-х Лесі Каспрук і сучасний, останнього десятиліття, художниці Богдани Бочкай ожив у експонатах Волинського краєзнавчого музею.

«На старих фотографіях усі молоді».

 

 Це спільна робота кандидата історичних наук, заступника директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Євгенії Ковальчук та Волинського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка.

Матеріали з особистого архіву Лесі Павлівни Каспрук передала її донька Анастасія. Понад 300 експонатів: театральні ескізи, мальовані пані Лесею, що можуть бути самостійними художніми творами, афіші, написані вручну, костюми, у яких зіграли визначні ролі народні артисти України Людмила Приходько та Олександр Якимчук, програмки спектаклів, фотографії з вистав тоді молодих акторів Мирослава Юзефовича, Галини Кажан та багатьох інших талантів, світлини плеяди художників, повернули присутніх у творче минуле, відтворили сторінки історії театру на Волині.

Макет сцени серед експонатів музею.

 

 На виставці-спомині виступив директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, який наголосив, що багато відомих в Україні митців починали художниками нашого театру, тому так важливо було передали і сцену, і закулісся.

У цих костюмах грали видатні ролі народні артисти України Людмила Приходько та Олександр Якимчук.

 

Євгенія Ковальчук зазначила, що ідея експозиції – показати театральну кухню. Бо чи ж не цікаво, як творився театр, чим він дихав? Адже поки вистава дійде до глядача, скільки майстрів над нею працює! Роздивившись зібрані експонати й ескізи, науковці музею були подивовані їхньою цінністю для історії.

Матеріали з особистого архіву Лесі Павлівни Каспрук передала її донька Анастасія. Понад 300 експонатів: театральні ескізи, мальовані пані Лесею, що можуть бути самостійними художніми творами, афіші, написані вручну, костюми, у яких зіграли визначні ролі народні артисти України.

Директор театру Анатолій Глива пообіцяв і надалі передавати цікаві фотографії, речі, бо саме у музеї вони продовжують жити.

Тогочасні афіші вже стали історичними документами.

 

Теплими спогадами про пані Лесю Каспрук, талановиту художницю й чудову людину, поділилися директор Волинського академічного обласного театру ляльок Данило Поштарук, народні артисти України Людмила Приходько та Олександр Якимчук, Мирослав Юзефович, митці, учениці Лесі Павлівни, Наталя Кумановська та Зоя Навроцька.

Народна артистка України Людмила Приходько, як справжній майстер: і декламувала до сліз, й анекдотом до теми розважила публіку.

 

 Краєзнавці пропонують акторам та усім закоханим у театр доопрацювати цю виставку спогадами, підписами до фото, доповнити новими експонатами.

Виставка ще триватиме, і, можливо, саме ваші домашні архіви стануть її продовженням.

ВІДЕО Олександра ПІЛЮКА.

Telegram Channel