Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Мел Гібсон сам «прибив» Ісуса до хреста

Нещодавно Гібсон заявив, що хоче зняти і продовження фільму – воскресіння Месії.

Фото vaniftyfair.com

Мел Гібсон сам «прибив» Ісуса до хреста

А з кінострічки «Страсті Христові», яку поставив цей режисер, вирізали фразу «Кров Його на нас і на дітях наших»

«Якщо ти знімешся у цьому фільмі, можливо, більше ніколи не знайдеш роботи…» — ​застерігав режисер Мел Гібсон актора Джеймса Кевізела, який мав зіграти Бога у його картині. Згодом виявилося, що ці побоювання не безпідставні. «Страсті Христові» ще до виходу на великий екран у 2004–му викликали безліч звинувачень в антисемітизмі. Втім, нині ніхто не зможе назвати стрічку провальною: з бюджетом 30 мільйонів доларів зібрала у прокаті понад 600 мільйонів. Лише у США її подивилися більше 59 мільйонів 700 тисяч глядачів. А ще картина була номінована на «Оскар» за кращу операторську роботу, грим та саундтрек, але у жодній із категорій статуетки так і не отримала.

Виконавець головної ролі відчув на собі два удари батога, коли його партнер під час сцени шмагання не влучив у спеціальний металевий захист.

Гібсон відтворив останні 12 годин земного життя Ісуса Христа й намагався це зробити абсолютно достовірно. Основа сценарію — ​чотири канонічні Євангелія, всі актори говорять арамейською мовою або ж латиною, навіть хрест, який ніс актор на «Голгофу», не був бутафорським і важив 70 кілограмів.

Утім, режисер таки дещо змінив у стрічці. Римляни з євреями не говорили латиною — ​мовою міжнаціонального спілкування на Близькому Сході тоді була давньогрецька. У сцені, коли апостол Петро зрікається свого Учителя, не прокукурікав півень. Складається враження, що на це кінематографісти просто не звернули уваги. А от фразу «Кров Його на нас і на дітях наших» Гібсон вирізав навмисне вже після прем’єри, щоб відкинути звинувачення в антисемітизмі. З цією ж метою він сам на екрані забивав цвяхи у руки Спасителя. Автор картини — ​ортодоксальний католик і впевнений, що він також «розпинав Сина Божого своїми гріхами».

Фільм виправдовує свою назву: страждання Христа показано дуже реалістично. Кілограми гриму, який наносили на актора Джеймса Кевізела, на екрані виглядали глибокими шрамами, плямами крові і бруду на тілі Ісуса. Виконавець головної ролі відчув на собі два удари батога, коли його партнер під час сцени шмагання не влучив у спеціальний металевий захист. Такий натуралізм зображення викликав обурення значної частини глядачів і критиків. Ходили навіть чутки, що під час перегляду стрічки у кінозалі померли дві монахині. А от православні священики взагалі не рекомендували дивитися її, мовляв, ніхто з людей не може зіграти Бога. Хоча, якщо судити з опублікованих відгуків, то чимало представників цієї церкви таки бачили фільм. Найсуттєвіша претензія: «Зображені фізичні страждання Христа — ​не основне, набагато важчі — ​душевні муки».

Леонід ОЛІЙНИК.

Telegram Channel