Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Студенти вшанували пам’ять Героїв

Пам’яті борців за волю та незалежність України

ЛНТУ

Студенти вшанували пам’ять Героїв

Як годиться, український народ традиційно після Великодня поминає своїх близьких та рідних, вшановує пам’ять тих людей, які волею-неволею покинули наш земний світ

В рамках цих поминальних семи днів, у Луцькому національному технічному університеті організували тематичну годину, присвячену пам’яті борців за волю і незалежність нашої держави, тим Героям, які впродовж не одного десятка років боролися за рідну неньку-Україну.

Передусім зі вступним словом виступила провідний бібліотекар Світлана Сакович, яка зазначила, що у цей після Великодній провідний тиждень варто згадати й про людей, які боролися за незалежність України та водночас провести паралелі історичних подій із сучасністю, вшановуючи пам’ять Героїв Небесної Сотні та полеглих воїнів у російсько-українській війні.

Із тематичною доповіддю для студентів виступила кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри інженерної педагогіки, психології та українознавства Луцького НТУ Оксана Жук. «Можливо тільки сьогодні, у ХХІ столітті, ми усвідомили, що можна розуміти ціну власного життя і покласти його за незалежність, за цілісність і волю української держави. Чи ми з вами змогли б повторити такий подвиг? А в нашій історії таких людей було чимало», - наголосила викладач.

Героїв треба знати. Скільки загиблих принесла нам війна та революція… Їхні фото висять на пам’ятних дошках, стендах, тому варто зупинитися, задуматися… Події Майдану і Революції Гідності змінили долю нашої країни і відкрили перед нами новий виток її можливостей, які потрібно належно відстояти і відборонити. І знову на передовій молоді люди віддають свої життя.

Згадуючи трагічні історичні події, Оксана Жук зазначила, що варто починати із часів Київської Русі, руйнування Києва, боротьби проти монголо татар часів Данила Галицького, боротьби із Кримським ханством і козацькі перемоги, українсько-польської війни часів Богдана Хмельницького і протистоянь проти Московії. Безумовно, додає лектор, говорячи про ретроспективу українських звитяг треба згадати й про визвольні змагання періоду Першої світової війни, Революції 1917-1922 років, Другої світової війни, бо ж велика кількість героїчних подій і саме за відродження української держави, є логічним продовженням сучасної боротьби.

Згадали на тематичній годині тих людей, котрі віддавали свої життя за рідну державу у минулому столітті, зокрема Миколу Міхновського (відомий як член Братства тарасівців), українського історика, письменника і перекладача Агатангела Кримського, Василя Чучупаку (головний отаман Холодного Яру). Під час заходу присутні провели паралелі Революції Гідності із сумнозвісною битвою під Крутами. Цікаво, що єдиний учасник битви, який дочекався проголошення незалежності України у 1991 році Матвій Данилюк зустрів її у селі Ватин Волинської області.

Величезні жертви та втрати принесли період Сталінського режиму та часи Другої Світової Війни, під час яких також чимало людей проявили свою звитягу. До шалених втрат призвели часи післявоєнного періоду, українсько-визвольного руху УПА, дисидентської хвилі. У ці часи головними постатями, які з патріотизмом віддали свої життя є Дмитро Клячківський (перший команди УПА), Василь Кук (генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА), серед мало відомих імен, але надзвичайно великий приклад жертовності - Михайло Сорока (провідник Крайової екзекутиви ОУН на ЗУЗ (1934—1936), член Крайового Проводу ОУН (1940). Протягом 34 років був в'язнем радянських таборів, організатором руху спротиву в'язнів «ОУН-Північ»).

Студенти Іван Яремчук, Валерій Панько та Богдан Романовський розповіли про хронологію подій Революції Гідності. Під гаслом «Люди свободи», студенти Луцького НТУ Лашта Валерій, Шимос Ірина, Гресик Ярослава, Приступа Юлія та Вальчишина Вікторія зачитали твори про людей, які не боючись втратити свого життя, боролися за вільну Україну уже в часи сучасності.

Бібліограф Луцького НТУ Євгенія Будчик здійснила огляд літератури, що випустили впродовж останніх років про Героїв Небесної Сотні.

 «Героїв треба знати. Скільки загиблих принесла нам війна та революція… Їхні фото висять на пам’ятних дошках, стендах, тому варто зупинитися, задуматися… Події Майдану і Революції Гідності змінили долю нашої країни і відкрили перед нами новий виток її можливостей, які потрібно належно відстояти і відборонити. І знову на передовій молоді люди віддають свої життя. На жаль, саме такою ціною ми маємо будувати майбутнє нашої держави… Ще раз наголошую, що у провідній неділі згадайте у молитвах Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє, хай пам’ять усіх невинно убієнних згуртує нас, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення держави на власній землі».

Telegram Channel