Курси НБУ $ 41.34 € 48.31
Фахівці перевірили, яке морозиво ми їмо

Фото: molbuk.ua

Фахівці перевірили, яке морозиво ми їмо

Спеціалісти лабораторії експертизи якості та безпечності харчової продукції Чернівецького національного університету досліди чотири зразки пломбіру.

Про це повідомляє кореспондент molbuk.ua.

Для дослідження кореспондент molbuk.ua взяла чотири зразки морозива – пломбіри у вафельному стаканчику різних виробників.

За стандартами ДСТУ (4733, 2007 рік), до його складу мають входити виключно молоко та продукти його переробки.
1 зразок 8 грн.
2 зразок 12 грн.
3 зразок 12, 35 грн.
4 зразок 14 грн.

"В основі кожного морозива мають бути коров’яче молоко та молочні жири. Те, що зараз лежить на прилавках магазинів чи супермаркетів, не зовсім цьому відповідає, – говорить Марія ВОРОБЕЦЬ, кандидат хімічних наук, доцент кафедри хімічного аналізу експертизи та безпеки харчової продукції. – У складі морозива частіше знаходимо замінники і наповнювачі, такі, як крохмаль і борошно. Його категорично не варто давати дітям, адже тоді у них можуть виникнути розлади шлунку".

Прикро усвідомлювати, що дешевший зразок виявився кращим, ніж дорожчий. На жаль, ціна не завжди відповідає якості", – розповідає експерт.

Фахівець каже, що іноді виробники не вказують на етикетці всіх складників: "Так вони намагаються продати більше продукції, щоб отримати прибуток".

Морозиво спробували десять студентів і за смаковими вподобаннями вибирали, яке більше до вподоби. Тільки один із них вибрав 4-й зразок, хоча воно найдорожче. Більшу кількість схвалень отримав 3-й зразок. Прикро усвідомлювати, що дешевший зразок виявився кращим, ніж дорожчий. На жаль, ціна не завжди відповідає якості", – розповідає експерт.
1 зразок Одне вподобання
2 зразок Два вподобання
3 зразок Шість вподобань
4 зразок Одне вподобання
 

Аналіз на вміст цукру
1 зразок 23,2% 30%
2 зразок 22,8% 22,9%
3 зразок 22,9% 33,4%
4 зразок 31,8% 30,8%

- За нашими результатами, у всіх зразках вміст цукру перевищує той, що був вказаний на упаковці. Та і це доволі високі показники. На обгортці 4-го зразка виробники вказали, що воно схвалено мамами і рекомендоване малюкам від трьох років. Батькам треба подумати, перш ніж його купувати дітям. Таке морозиво варто не зовсім виключати з раціону, а обмежити його споживання, – додає Марія Воробець.

"Якщо обирати морозиво, то менш калорійне, а вміст цукру (вуглеводи) перевіряти на обгортці", – каже хімік.

На думку фахівця, не завжди потрібно вестися на красиву рекламу: "На обгортці 1-го та 3-го зразка вказано, що у ньому не міститься рослинних жирів, але до складу входить олія соняшникова".

"Якщо обирати морозиво, то менш калорійне, а вміст цукру (вуглеводи) перевіряти на обгортці", – каже хімік.

"Зразки морозива просвічує прилад ультрафіолетовим світлом, і потім він же випромінює світло певного кольору. Масло, молоко світяться жовтим світлом. Тож коли ми провели цей аналіз, виявилося, що не всі чотири зразки роблять це однаково. Зразки 1 і 3 випромінювали жовте світло. Це свідчить про наявність масла і молока, 2 і 4 зразок випромінювало світло не так інтенсивно – можливо там міститься маргарин. Тому можна вкотре переконатися, що якість не залежить від ціни. Адже отримані результати засвідчують, що найдешевше морозиво за 8 гривень за якістю "переплюнуло" дороге за 14 гривень", – пояснює науковець.

Telegram Channel