Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Козачата проходять вишкіл

Заняття на природі чудово доповнюють навички, отримані у спортзалі.

Олександр СЕРЕДЮК.

Козачата проходять вишкіл

На базі «Козацького зимівника» експозиції просто неба Музею історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині Луцького району, понад сто козачат – вихованців Волинської обласної федерації «Спас» (Сергій Гаврилюк) та спортивного клубу «Герць» (Роман Ковальчук) розмістили наметове містечко на березі Рокинівського ставка

Зранку до пізнього вечора діти різного віку удосконалюють навики, які отримали у своїх спортзалах, в польових умовах. Погруповані на «рої», чітко і злагоджено виконується розпорядок літнього спортивно-оздоровчого табору. Ранковий прорух, водні процедури у нагрітій сонечком воді чистого ставка, де поруч плавають білі лебеді із своїм потомством і смачний сніданок, поступово переходить на вишкільне тренування козацьких бойових мистецтв.

У таборі відпочиває та тренується понад 100 дітей.

А після обіду на «зав’язування сала» довго не доводиться розраховувати. Діти відточують майстерність із холодною зброєю, стрілять з лука і пищаль та бойовою акробатикою дивують відвідувачів Музею-скансена. А для юнаків і дівчат-козачат це стало звичним режимом дня.

 Команда федерації «Спас» завершила свій вишкіл оригінальним і мужнім екзаменом: ходіння босоніж по розпеченому вугіллю.

Керівники Зборів і таборування передбачили також і виховний процес. По експозиції Музею їм проводять кваліфіковані і захоплюючі екскурсії науковці Музею. Особливо ретельно молодим вихованцям проводять тематичні екскурсії в центральній експозиції у залі «Історії української державності». Тут дітям на артефактах розкривають утаємничені сторінки нашої історії. Вони усвідомлюють: «хто ми, чиїх батьків, чиї ми діти…».

Команда федерації «Спас» завершила свій вишкіл оригінальним і мужнім екзаменом: ходіння босоніж по розпеченому вугіллю. Не всі пройшли ту небезпечну стежку. В наступний раз, той хто не наважився стати на вогонь Перуна, іншим разом обов’язково подолає страх. Бо мужність у нащадків козацького роду переможе тупе сидіння за планшетом чи комп’ютером.

А ГО школа «Герць» подарувала учасникам традиційного інтерактивного етнографічного обрядодійства «В ніч на Купала», що проходило в Музеї-скансені в день літнього сонцестояння, показовий виступ козацьких бойових мистецтв. Біля 60 юнаків і дівчат просто неба двадцять хвилин дивували присутніх оригінальним козацьким вишколом бойового мистецтва. Це було символом втілення, що КОЗАЦЬКОМУ РОДУ – НЕ МАЄ ПЕРЕВОДУ!

Олександр СЕРЕДЮК, директор Музею-скансена, вчитель бойового гопака.

Telegram Channel