
Все корисне у міру!
Їсти фрукти теж потрібно вміти
Плоди навантажують шлунково-кишковий тракт, оскільки в них багато клітковини і харчових волокон
Якщо ви «переборщили» із споживанням фруктів, то можливі неприємні відчуття на кшталт болю та здуття живота, а в гіршому випадку — розлади кишечника. А якщо у вас вже є захворювання шлунка або кишечника, свіжі фрукти можуть бути вам взагалі протипоказані. Які ж із них представляють найбільшу небезпеку? Основними порадами дієтологів ділиться Ukr.Media.
Груші
У давнину казали, що груша, яку з'їли на сніданок, це отрута, а груша спожита після сніданку — троянда. Справа в тому, що ці плоди містять велику кількість грубої клітковини, яка згубно впливає на слизову оболонку шлунка, якщо він порожній. Причому, що жорсткіший плід, то грубша у ньому клітковина.
Виноград
Через великий вміст цукрів він викликає процеси бродіння в шлунку, що призводить до підвищеного газоутворення і розладів шлунково-кишкового тракту. А ще шкірка винограду дуже довго перетравлюється. Тому, якщо ви страждаєте на захворювання шлунку, кишечника, сечовивідних шляхів, то перед споживанням із виноградин бажано знімати шкірку. Крім того, у виноградному соку багато кислот. До речі, намагайтеся не ковтати разом із виноградом кісточки — вони «засмічують» кишечник.
Кавун
Кавуни у жодному разі не можна їсти відразу ж після споживання основної їжі (або перед нею): це призведе до проблем з травленням. Деякі люди їдять кавуни з хлібом, що призводить до підвищеного газоутворення. Кавуновий сік агресивний і буквально роз'їдає слизову. Тож, якщо у вас гастрит або виразка, то кавун вам можна у зовсім невеликих кількостях.
У давнину казали, що груша, яку з'їли на сніданок, це отрута, а груша спожита після сніданку — троянда.
Абрикоси та персики
Ними не рекомендується зловживати, якщо у вас виразка шлунку або дванадцятипалої кишки, або гострий гастрит — вони будуть дратувати слизову шлунку, особливо якщо ви з'їсте абрикос або персик натщесерце.
Банани
Американські дієтологи стверджують, що банани дуже шкідливо їсти на порожній шлунок. У них забагато калію, і в організмі може порушитися магнієво-калієвий баланс, який здатний привести до проблем з судинами і внутрішніми органами.
Цитрусові
Вживання апельсинового, лимонного або грейпфрутового соку або самих фруктів, особливо натщесерце, нерідко пропагується як частина здорового способу життя. Однак і цитрусові, і соки з них дуже агресивно впливають на слизову, тому їх слід з обережністю вживати при захворюваннях шлунку і дванадцятипалої кишки, а також підшлункової залози. До речі, лимонний сік взагалі краще не пити, тим більше на голодний шлунок — його вживання може викликати печію, біль і навіть блювоту. Краще покласти скибочки лимона в чай і пити його після їжі.
Хурма
Харчові волокна, які містяться у хурмі не лише важко перетравлюються шлунком, але і уповільнюють роботу всього шлунково-кишкового тракту. Якщо ви з'їсте хурму натщесерце, то можете відчути себе так, наче вам у шлунок встромили ніж. Особливо шкідливі терпкі плоди.
