Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
	Операції на серці стануть дешевшими майже на дві тисячі євро

Інноваційні медичні технології врятують не одне життя.

Фото: Олександра ДУРМАНЕНКА.

Операції на серці стануть дешевшими майже на дві тисячі євро

Пацієнти обласної клінічної лікарні, які мають кардіологічну патологію, отримали суттєву допомогу завдяки субпроекту Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області»

Для тих, хто давно не був у цьому медичному закладі, його теперішній вигляд може стати сюрпризом. Принаймні автору цих рядків, яка не заходила сюди понад шість років, здалося, що зараз це, образно кажучи, інша планета. Добротний ремонт та найновіше обладнання додають медикам бажання працювати, а хворим вселяють віру в одужання.

Олександр Савченко, Іван Сидор та Ігор Ващенюк починають екскурсію обласною лікарнею.

Побувати в головній медичній установі області, де надається допомога жителям найвіддаленіших куточків нашого краю, журналістам випала нагода разом із головою облдержадміністрації Олександром Савченком. Губернатор приїхав сюди, аби побачити медзаклад та проінспектувати виконання субпроекту Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області», коштом якого модернізуються медичні установи, купується дороговартісне обладання й розхідні матеріали.

Іван Сидор продемонстрував, що обласна лікарня є високотехнологічною установою.

У субпроекті фігурують десятки мільйонів доларів. Їх буде витрачено на ремонт мережі амбулаторій в області та закупівлю сучасної апаратури. На жаль, через низку причин у минулі роки робота дещо сповільнилася, але останніми місяцями крига скресла. Щоб переконатися у цьому, Олександр Савченко приїхав в обласну лікарню, яка нещодавно отримала дороговартісне обладнання в рамках субпроекту Світового банку.

 
 
 

Було помітно, що пана Савченка Волинська обласна клінічна лікарня приємно вразила. Голова ОДА підкреслив: рівень закладу набагато вищий, ніж в інших регіонах, зокрема, на Київщині, і висловив сподівання, що через деякий час його можна буде порівняти з Інститутом серця Тодурова. Журналісти мали змогу оцінити лабораторію, кабінети комп’ютерної томографії, офтальмологічний центр. Кінцевим пунктом «екскурсії» стало відділення аритмології.

Голова ОДА підкреслив: рівень закладу набагато вищий, ніж в інших регіонах, зокрема, на Київщині, і висловив сподівання, що через деякий час його можна буде порівняти з Інститутом серця Тодурова.

Його завідувач Ігор Біскуп продемонстрував обладнання, придбане в рамкам субпроекту. В першу чергу це установка для інвазивних електрофізіологічних досліджень серця фірми «Сіменс» вартістю 153 тисячі доларів. З її допомогою оперуватимуть пацієнтів зі складними порушеннями серцевого ритму. Через судини, не зупиняючи кровообіг, імплантуватимуть кардіостимулятори та кардіовертери-дефібрилятори. Операції будуть проходити на рентгенпроникному столі під світлом ламп фірми «Дрегер» – найкращого світового виробника медичного обладнання.

Відділення аритмології, яким керує Ігор Біскуп, отримало найбільше допомоги від Світового банку.

Ігор Біскуп також розповів, що подібні кардіологічні втручання фахівці обласної лікарні робили й раніше – з 1998 по 2008 роки, але на апаратурі іншого класу. Потім обладнання вийшло з ладу й утворилася вимушена пауза тривалістю 10 років. Закупити нову техніку коштом місцевого бюджету було нереально, бо це дуже великі гроші. Тому допомога Світового банку надзвичайно доречна та цінна.

У цих коробках — розхідні матеріали для операцій на серці.

Крім того, відділення отримало партію дорогих розхідних матеріалів — оксигенаторів, кардіостимуляторів, кардіовертерів-дефібриляторів (допомагають рятувати пацієнта від раптової смерті), трикамерних стимуляторів (необхідні для лікування важких випадків серцевої недостатності) та штучних клапанів серця.

Новий апарат «Сіменс» вартістю 153 тисячі доларів — блакитна мрія кожного кардіохірурга. І на додачу до нього — рентгенпроникний операційний стіл.

Вартість поставки — десятки тисяч євро. Штучні клапани та оксигенатори хворі отримуватимуть безплатно. Завдяки цьому операція на серці стане дешевшою для пацієнта в середньому на дві тисячі євро.

Telegram Channel