І смаку стравам додає, і лікує.
Дивовижний порошок
Куркума володіє багатьма корисними властивостями
Знаменита своїм шафрановим відтінком спеція може запобігати появі діабету і не лише – це довели експерименти, інформує Ukr.Media.
Ендокринологи з Університеті Колумбії встановили: куркума, додана в раціон харчування мишей, зробила організм тварин набагато менш сприйнятливим до фізіологічно негативних процесів, що ведуть до розвитку діабету. З'ясувалося, що у тварин, які отримували куркуму, відбулося помітне зменшення запальних маркерів у жировій тканині й печінці.
Попередні дослідження демонстрували також протиракові властивості куркуміну.
«Куркумін, будучи антиоксидантним компонентом в рослині, володіє властивостями з нормалізації вироблення інсуліну, запобігаючи тим самим діабету другого типу», — озвучили своє припущення наукові фахівці. За їх словами дія куркуміну пов'язана зі зниженням вмісту жиру в тканинах, — у мишей даний ефект спостерігався, навіть незважаючи на калорійну їжу.
Попередні дослідження демонстрували також протиракові властивості куркуміну. Фахівцями з Університету Сент-Луїса в штаті Міссурі було встановлено, що субстанції куркумін і силімарин не дозволяють раковим клітинам ділитися і тим самим можуть допомагати в лікуванні і профілактиці раку прямої кишки.
На початку цього року дослідники з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі представили дані своєї роботи, які свідчать, що регулярне вживання куркуми допомагає боротися із симптомами деменції – вікового недоумства. Крім того, куркума виявилася вкрай корисною для людей, які страждають від поганого настрою і депресивних приступів.