Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Вижив після нападів акули, ведмедя і змії

Ділан Мак-Вільямс: «Мені щастить у нещасливих ситуаціях».

Фото bbc.com.

Вижив після нападів акули, ведмедя і змії

Усі ці пригоди з 20-літнім американцем Діланом Мак-Вільямсом сталися протягом трьох років. За статистикою, імовірність таких збігів становить 1 на 893 квадрильйони (для порівняння — ​населення планети у 2017-му становило 7,4 мільярда осіб, а вірогідність загинути у США в ДТП 1 до 112)

Ділан Мак-Вільямс із міста Гранд-Джанкшн, що в Західному Колорадо, веде досить активний спосіб життя. Виживати у складних умовах онука навчив дідусь, він і прищепив хлопчику любов до природи.

Юнак мандрує по США та Канаді, заробляючи на свої подорожі різними способами — ​допомагаючи на ранчо, працюючи інструктором із виживання тощо. «Я навчав дітей і дорослих, усіх охочих, як діяти, опинившись у дикій природі, та харчуватися тим, що можна знайти, як це робили дослідники», — ​розповідав молодий чоловік. А також зізнався, що одним із його кумирів є австралійський натураліст Стів Ірвін, який, до слова, загинув від удару ската-хвостокола.

У квітні Ділан приїхав на Гаваї відпочити і покататися на дошці для серфінгу. «Я плавав біля південного берега острова Кауаї, коли відчув різкий біль у правій нозі. Озирнувся і побачив багато крові, а потім помітив тигрову акулу під собою. Абсолютно не розуміючи, втратив я половину кінцівки чи ні, вдарив хижачку ногою і поплив так швидко, як тільки міг», — ​згадує Мак-Вільямс. Діставшись берега, мужній хлопець передовсім повідомив людей, які були у воді, про небезпеку. Також зателефонував у службу «швидкої» медичної допомоги, йому наклали сім швів. Попри те, що двометрова нападниця завдала дуже глибоких ран, ногу врятували.

Схоже, потрапляю в неправильні місця в невідповідний час… Не знаю навіть — ​я або справжній везунчик, чи навпаки.

Випадок міг бути цілком ординарним, адже останнім часом на Гаваях почастішали атаки акул на людей, якби він не став третім у низці неприємностей, що переслідували Ділана.

Менше року перед цим нападом юнак потрапив до лап 150-кілограмового ведмедя. Влітку 2017-го він працював інструктором із виживання в окрузі Боулдер. Якось уночі, коли Мак-Вільямс спав біля намету, його схопив за голову король лісу і почав тягнути в зарості. «Прокинувшись о 4-й, я зрозумів, що моя голова затиснута… щелепами чорного ведмедя. 

Щосили відбивався, штрикаючи йому в очі. Звір мене кинув і ще трохи по мені потоптався. Я зміг повернутися до групи, і люди відігнали його», — ​розповів молодий чоловік. Лікарі наклали дев’ять швів, щоб зупинити кровотечу. Найсерйозніша рана була на потилиці, шрами, зізнається юнак, і досі болять, якщо до них торкатися. Наступного дня керівництво парку спіймало ведмедя, і після того, як підтвердили, що на його кігтях була людська кров, тварину вбили.

А у 2015 році тоді ще підліток провів два дні в медичному закладі після зустрічі з гримучою змією під час подорожі штатом Юта. «Я йшов стежкою і подумав, що мене кольнув кактус, але побачив згорнуту в кільце гадюку. Кілька днів я почував себе не дуже добре, але обійшлося, бо укус був сухим, — ​пригадує Ділан. На щастя, токсичної отрути, яка в 75% випадків призводить до смерті людини, в організм хлопця потрапило небагато.

Попри те, що з молодим чоловіком так часто стаються прикрощі в подорожах, Ділан Мак-Вільямс не боїться дикої природи і закликає всіх пізнавати її. «Не звинувачую ні акули, ні ведмедя, ні гримучої змії. Ми повинні поважати кордони, але не думаю, що я втручався або провокував якийсь із нападів — ​вони просто відбулися. Скільки себе пам’ятаю, завжди зустрічаюся з тваринами. Схоже, потрапляю в неправильні місця в невідповідний час… Не знаю навіть — ​я або справжній везунчик, або навпаки. Але можна сказати, що мені щастить у нещасливих ситуаціях. Мої батьки радіють, що я досі живий», — ​зізнається Ділан Мак-Вільямс, який у майбутньому планує стати поліцейським та продовжити знайомство з диким світом.

Telegram Channel