Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
На Горохівщині Борочиченська релігійна громада відзначила 90-річчя

Люд вітає пресвітер Церкви ХВЄ с. Борочиче Віталій Притула

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ

Волинь-нова

На Горохівщині Борочиченська релігійна громада відзначила 90-річчя

Українська Церква Християн Віри Євангельської села Борочича відзначила своє поважне 90-ліття

2018-ий рік став знаковим для цієї релігійної громади ще двома незабутніми подіями, про які вона з вдячністю Творцеві згадує з висоти прожитих літ: 30 років тому у селі раділи відкриттю Дому молитви і вже минуло  десять  літ, відколи талановитих мирян об’єднав у ансамбль народної музики  ініціатор його створення Андрій Мороз.

…Тимофій Калинюк є автором книги «Історія Християн Віри Євангельської на Волині». Олена Богонос, Іванна Осіпович і Світлана Гесь дізналися з неї, що навернення перших християн до віри євангельської у їх рідному Борочичі відбулося 90 років тому і захопилися ідеєю  вшанувати цю поважну дату церковною родиною. 

Гарний задум молоді схвалив пресвітер Віталій Притула - і юні ініціаторки  почали  писати святковий сценарій, а разом із ним й історію борочичівської релігійної громади Церкви Християн Віри Євагельської. За спогадами звернулися до її старійшин - ровесниці  борочичнської святині - 90-річної  Ганни Климчук, 80-річного Дмитра Денисюка і 70-річної Галини Хроль. Із їхніх оповідей створили  відеофільм, який презентували на урочистому зібранні.

Створили відеофільм, який презентували на урочистому зібранні.

Отож, якщо хто й не знав, то тепер повагом переповідатиме, що «благу вістку першими прийняли серця родини Збудовських, Оксентія Лебезуна, Сави Вашинюка, Ярини Шульган, а також Василя Мельничука і Василя Боярчука і їхніх дружин. І що першим пресвітером був Мирон Терновик».

- Бог беріг своїх, хоча історія нашої церкви могла б бути іншою. У  90- х роках почалося масове переселення сімей: Дежнюки, Микитюки, Марцинюки, Коліси виїхали до США. Їхня відсутність була дуже відчутною, але, як кажуть, святе місце пустим не буває, тож церква почала наповнюватися новонаверненими людьми,  яких Бог обрав працівниками на Своїй ниві, - роповідали з екрану автори сценарію і режисери відеофільму Олена Богонос,   Іванна Осіпович, Світлана Гесь, Оксана Осіпович, Богдана Осіпович, Наталія Гесь. З місію відеооператора успішно впоралася Ангеліна Андрощук.

А ще богомольці пишалися, що цьогоріч юний ювілей  Бог послав їхньому ансамблеві народних інструментів. 10 років тому його створив житель села Бран Андрій Мороз, навчивши грати обдарованих на акордеоні, гітарі, скрипці, домбрі, сопілці, кларнеті…

Разом пригадали, як гарно, наче трудолюбива і вміла сім’я, 30 років тому ремонтували і облаштовували гідною для молитов свою нинішню світлицю. Дім викупили і впорядкували протягом трьох місяців і тепер у ньому затишно і гарно, наче у гостинному домі. А ще богомольці пишалися, що цьогоріч юний ювілей  Бог послав їхньому ансамблеві народних інструментів. 10 років тому його створив житель села Бран Андрій Мороз, навчивши грати обдарованих на акордеоні, гітарі, скрипці, домбрі, сопілці, кларнеті…

…Святкова молитва закінчувалася. Одвічною і довічною мудрістю чулися вислови: «Кожна мрія твоя неодмінно здійсниться, лиш перше місце у житті віддай Ісусу», «Не хочеш ти славити Бога, то славити Його буде каміння», «Бог знає, як і коли підійти до кожної людини»… А потому молилися за мир, за здоров’я кожної української сім’ї і родини, за розум влади, за взаєморозуміння між усіма конфесіями і Боголюбивість України. 

Ініціатори ювілейного зібрання Іванна Осіпович, Світлана Гесь і Олена Богонос
Ініціатори ювілейного зібрання Іванна Осіпович, Світлана Гесь і Олена Богонос

 

Telegram Channel