Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
11 учасників з різних куточків України боролися за першість поетичного слова, а зачарувала усіх Довженкова Десна (ВІДЕО)

Гала-концерт переможців і фото на згадку.

Фото: Олександра ДУРМАНЕНКА.

11 учасників з різних куточків України боролися за першість поетичного слова, а зачарувала усіх Довженкова Десна (ВІДЕО)

Урочисте закриття конкурсу та нагородження переможців ХХІІ Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки,а потому - Гала-концерт у Волинському обласному академічному театрі ляльок

На чолі із Ларисою Хоролець, народною артисткою України і першим міністр культури незалежної України, журі конкурсу - Лариса Брюховецька, головний редактор журналу "Кіно-Театр", заслужений працівник культури України; Людмила Приходько, народна артистка України, - Альбіна Сотникова, актриса Національного академічного драматичного театру ім. М.Заньковецької, народна артистка України, - Юрій Чеков, доцент театрознавства, заслужений діяч мистецтв України, -  оцінювало виконання творів Лесі Українки та класичної і сучасної поезії й прози у два тури. Яскраві й майстерні виступи вибудували парадигму першості.

Лариса Хоролець відзначила високу організацію конкурсу та подякувала директору-художньому керівнику театру ляльок Данилові Поштаруку, що зберіг такий чудовий колектив.

Дипломи лауреатів отримали Олег Пригода (Львів), Ірина Святненко (Київ), Ольга Чебаненко (Київ), Діана Мороз (Київ), Анна Волошина (Харків), Ольга Ілльо (Дніпро), Владислава Курач (Луцьк).

Прочитайте Тараса Шевченка, Лесю Українку, Івана Франка, Ліну Костенко - і станете українцями.

Григорій Пустовіт, в.о голови Луцької міської ради прийшов на нагородження просто із сесійної зали. Зазначив, що був теж серед чудових артистів: «Наші депутати могли б створити конкуренцію багатьом талановитим акторам», - пожартував чиновник, і вручив спеціальний приз Владиславі Курач, актрисі Волинського облмуздрамтеатру. Надривно і душевно прочитала вона «Баладу про гени» Івана Драча.

Заслужений діяч мистецтв України Юрій Чеков зазначив:
- В Україні відсутній гумор. За «95 кварталом», який вже "задовбав" своїм гумором, ми забули, що в нас був Остап Вишня, Ковінька, Глазовий, Сова, а тут знайшли особливу інтерпретацію. Лариса Брюховецька вручила свою книгу «Перерваний політ» учасниці, яка отримала псевдо Вишня за особливе прочитання усмішки про море. 

А переможцями стали й отримали 1000 гривень - Ірина Романчук (Львів) – третє місце, Віолетта Ващенкова (Дніпро) – друге, Ольга Кожушок (Івано-Франківськ) – перше.

Володаркою Гран-прі стала Інна Бевза (Львів), яку нагороджувала народна артистка України Людмила Приходько, побажавши перемоги й багатостраждальній нашій землі. Актриса прочитала поезію волинянки Надії Гуменюк «Ангел білі крила продавав» і побажала усім учасникам стати улюбленими артистами.

Інна Бевза, студентка 4-го курсу Львівського національного університету ім.Івана Франка навчається на акторку. Читала уривок з повісті Олександра Довженка «Зачарована Десна» динамічно, емоційно і майстерно. Вихід старців, сліпців, голосами яких вона одна говорила, - це було ціле дійство у виконанні одного актора. 

- Я з-під Десни, і наче переповіла своє дитинство, мені дуже близький цей твір, - усміхається Інна. Журі було одноголосне з глядацьким захопленням і дало їй головний приз.

- Не можу не спитати, як вам Луцьк?

- Яскравий спомин, каже дівчина, -  Організація на вищому рівні, ми постійно були зайняті, місто обдивилися і все дуже сподобалося. Я вперше на такому конкурсі, хоч ми тут конкурували, але так подружилися.

11 учасників з різних куточків України читали у Луцьку поезію.
11 учасників з різних куточків України читали у Луцьку поезію.

- Чого вибрали саме цю поезію Лесі Українки? – запитала у Ольги Кожушок з Івано-Франківська, котра читала діалог «Айша та Мохамед» і взяла першу премію.

- Можливо й через те, що це складний твір, діалогічний. Потрібно було так композиційно подати, щоб передати розмову чоловіка й жінки. Вона не може зрозуміти, чому серед 10-ти дружин її найкрасивішу, він любить найбільше, але не так, як першу померлу дружину.

Ольга Кожушок розповідає діалог, й отримує від журі першу премію конкурсу.

- У мистецтві немає критеріїв - кращий чи гірший, – міркує заслужений діяч мистецтв України Юрій Чеков, – Коли мені болить, я виходжу і говорю до людей. Діти сьогодні читали те, що їм болить. Мені болить Ліна Костенко, - і актор прочитав композицію з поезій. - Ми живемо у вік генія, маємо пишатися. А українство не в тому, щоб одягнути вишивані сорочки і робити офшори в Європі. Прочитайте Тараса Шевченка, Лесю Українку, Івана Франка, Ліну Костенко - і станете українцями. Ви є на війні, - звернувся до юних акторів, - бо 300 літ нашу мову забороняли, а ви тепер говоріть сміливо.

 

 

Гала-концерт переможців конкурсу.
Народна артистка України Лариса Хоролець серед журі й учасників конкурсу.

 

Telegram Channel