Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Цими вихідними гурт «Хорея Козацька» у Луцьку презентуватиме новий альбом

Волинь-нова

Цими вихідними гурт «Хорея Козацька» у Луцьку презентуватиме новий альбом

13 жовтня в рамках відзначення Дня захисника України у Палаці культури міста Луцька за підтримки фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» відбудеться концерт – презентація нового альбому гурту «Хорея Козацька» «De Libertato. Про Свободу».

“Хорея Козацька” – гурт, який із шляхетною елегантністю проводить слухача через століття культурних, пісенних, музичних традицій.

Назва гурту запозичена із назви музичної пам'ятки «Chorea Kozacky», яку знайшли у клавірній табулятурі 1640-го року музичного архіву Братислави у Словаччині і означає вона “сакральний танець козацький”, що служив для очищення тіла і душі.

Заснований у 2005 році, колектив перетворився на унікальну подію України. У його доробку - понад 200 пісень і музичних композицій, які охоплюють часовий простір Руси-України від середньовіччя, ренесансу, бароко, класицизму, романтизму, творів ХХ століття аж до модерної України.

Початок концерту о 17 годині. Довідки за тел.: 722756.  

Більшість старовинних творів у репертуарі колективу – це унікальні музичні пам’ятки, результат складної багатомісячної, а іноді багаторічної пошукової роботи у архівах, бібліотеках, експедиціях.

Велика заслуга “Хореї Козацької” полягає у персоніфікації, возз’єднання творів із їхніми дійсними композиторами і поетами і як результат - пізнання того, скільки великих музикантів і мислителів породив український народ. На концертах “Хореї Козацької” звучать такі імена, як Григорій Сковорода, Феофан Прокопович, Степан Руданський, Іван Багряний, Григорій Граб’янка, Кирило Стеценко, Михайло Гайворонський, Григорій Китастий, Яків Щоголів, Василь Стус, Василь Пачовський, Михайло Петренко, Людмила Александрова, Людмила Старицька-Черняхівська, Микола Лисенко і багато інших.

У Європейському контексті гурт своєю творчістю виконує іншу важливу місію. Хоч із перших годин свого народження українські сторінки належали до Книги Старої Європи, та впродовж століть вони звідти виривалися. Тож “Хорея Козацька” відновлює ці томи європейської культури і тим самим суттєво збагачує нашу спільну історію.

Кожен виступ “Хореї Козацької” – завжди маленьке відкриття світу. Чого варта лише можливість почути таке різноманіття рідкісних музичних інструментів. Це і старосвітська бандура, і кобза, і лютня, колісна ліра, скрипка, пандора, шалмей, корнет (цинк), лізард, шалюмо, басоля, фідель, дуда, перкусія, ціле сімейство сопілкових, барочна траверс флейта, віуела, барабан, бубон. При цьому деякі із них – це оригінальні стародавні інструменти, деякі навіть виготовлені самими ж музикантами за давніми зразками. Майже всі ці інструменти далекі від сучасних технічних досконалостей. А це означає, що вміння скерувати звук, змусити інструменти не просто звучати, а зачаровувати слухача потребує величезної майстерності музиканта, особливої чуттєвості його пальців і душевного настрою до свого інструменту.

  Інструменти гурту - старосвітська бандура, кобза, лютня, колісна ліра, скрипка, пандора, шалмей, корнет (цинк), лізард, шалюмо, басоля, фідель, дуда, перкусія, ціле сімейство сопілкових, барочна траверс флейта, віуела, барабан, бубон. Деякі із них – оригінальні стародавні інструменти, виготовлені самими ж музикантами за давніми зразками. 

Усі музиканти гурту мають вищу музичну або мистецьку освіту, усі вони чудово грають на сучасних музичних інструментах. Особливої гармонії, особливого звучання “Хореї Козацькій” надає унікальний голос її соліста Тараса Компаніченка. Саме він формує той особливий емоційний посил від музикантів до слухача.

Вражає також і різноманіття жанрів музичних творів, які виконує “Хорея Козацька”: думи, балади, історичні та повстанські пісні, героїчні марші, гімни, псалми, канти, духовні концерти. У її виконанні звучать також чудові народні пісні, ліричні українські романси. Чималу частину репертуару складають власні твори.

Гурт “Хорея Козацька” своєю творчістю наче дістає кожен твір обережно, як перлину із тієї чи іншої історичної епохи України і виставляє його на милування глядачеві. При цьому ідея створення цього колективу – це не було бажання віднайти у старій шафі щось забуте, здути із нього порох і виставити на розвагу публіці, щоб урізноманітнити її сьогодення. Це бажання очистити від крові культурний, історичний і ментальний спадок своїх земляків, які століттями, як носії культури, знищувалися на своїй рідній землі різними загарбниками і поневолювачами. Це бажання змусити засяяти цей спадок новими яскравими барвами для сучасного слухача.

Своєю творчістю “Хорея Козацька” прагне свідчити про глибину, світовий рівень і красу української культури, інформує Департамент культури Луцької міської ради.

Початок концерту о 17 годині. Довідки за тел.: 722756.

Telegram Channel