Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Кухня пристрасті: не тільки яблуко…

Фото 4mama.ua.

Кухня пристрасті: не тільки яблуко…

Нині складно встановити, хто й коли саме помітив, що певні продукти чи страви збуджують, розпалюють бажання. Хоча, без сумніву, першим афродизіаком можна вважати плід, яким Єва пригостила Адама… З тих пір люди виявили серед наїдків не один його аналог

Назва «афродизіак» походить від імені грецької богині кохання Афродіти. Спершу так називали тільки рослини, здатні посилювати лібідо, згодом до цієї групи долучили продукти й аромати. Проникаючи в організм людини через органи нюху, дотику або з їжею, афродизіак починає працювати на кшталт гормонів, які пов’язані із сексуальністю. У цьому плані кожен із них унікальний за своїм впливом: одні підвищують чуттєвість, інші посилюють пристрасть і бажання, треті знімають закомплексованість. Водночас фактично всі вони є антидепресантами, більшість має омолоджувальну і загальнозміцнювальну дію, відновлює сили.

Відома й інша точка зору. Багато хто вважає, що насправді дія таких продуктів ніколи не була науково доведеною. Саме тому сьогодні виникають цілком виправдані сумніви щодо того, чи не є афродизіаки своєрідним «ефектом плацебо», зумисне розкрученою «пустушкою». Кажуть, що насправді продуктів, котрі миттєво пробуджують бажання чоловіка і жінки, не існує, адже наш організм — ​надто складний для такого простого впливу. Тож виходить, сила афродизіаків дуже перебільшена?

Так це чи ні — ​не станемо сперечатися, тим більше, що варто враховувати й індивідуальне сприйняття, психологічний стан тощо. Тож, мабуть, найкращий вихід — ​перевірити продукти–афродизіаки в дії та переконатися на власному досвіді. Пропонуємо кілька рецептів з їх використанням.

 

 

 Салат із креветок та авокадо

Авокадо — ​фрукт із високою поживністю, багатий білками, вітаміном А, калієм. Афродизіаком його вважали ще ацтеки, хоча лише за зовнішньою ознакою

Інгредієнти: 2 гілочки свіжого тим’яну, 4 ст. л. оливкової олії, 1 авокадо, 1 великий свіжий огірок, 1 гілочка м’яти, 400 г очищених варених креветок, 2 зубочки часнику, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Авокадо вимити, розрізати навпіл і видалити кісточку. М’якоть покраяти тонкими пластинками. Огірок нарізати тонкою соломкою. Часник очистити й подрібнити. Зелень дрібно посікти. Покласти часник і зелень у невелику ємність, влити олію, посолити, поперчити й добре вимішати. Викласти в салатник креветки, авокадо й огірки, влити заправку і перемішати. Прикрасити креветками і зеленню.

 

 

 Грибний жульєн

Гриби здавна називали афродизіаком. Вони містять багато білка і цинку, тому вважаються джерелом сексуальної енергії. Особливо дієвими є аристократичні трюфелі і такі звичні всюдисущі сморжі

Інгредієнти: 30 г сиру, 2 зубчики часнику, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. вершкового масла, 200 мл вершків (жирність 20%), 0,25 ч. л. мускатного горіха, 30 г сушених грибів, сіль, 1 цибулина.

Приготування. Гриби перебрати, вимити, залити склянкою холодної води і довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 3 хвилини, відкинути на друшляк і промити. Відвар залишити. Викласти гриби на паперові серветки, щоб позбутися зайвої вологи, затим нарізати невеликими шматочками. Цибулю і часник дрібно покраяти. Розігріти в сотейнику олію, обсмажити в ньому цибулю і часник, всипати гриби, влити 2–3 ст. л. грибного бульйону і тушкувати на середньому вогні без кришки 3 хвилини. Додати до грибів вершкове масло, вершки, сіль та спеції, довести до кипіння і зняти з вогню. Духовку прогріти до 200 0С. Жульєн розкласти у керамічні формочки, зверху притрусити тертим сиром. Поставити формочки на деко, заповнене водою так, щоб вона доходила до середини їх висоти, і запікати 4 хвилини.

 

 

 Густий банановий коктейль

Збуджувальна дія банана обумовлена наявністю калію і природного цукру

Інгредієнти: 2 ст. л. натурального йогурту, банан середньої величини, 2 кульки вершкового морозива, 500 мл кокосового молока, мед

Приготування. Банани очистити від шкірки й нарізати шматочками. У чашу блендера скласти морозиво, шматочки банана, мед, йогурт, влити кокосове молоко (можна замінити й коров’ячим) і збити на високій швидкості до однорідної консистенції. Подавати, прикрасивши збитими вершками.

Мілана СИРОЇД

Telegram Channel