Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Як отримати первинну медичну допомогу, коли бракує лікарів

Уже 34 тисячі жителів Камінь-Каширщини уклали декларації із лікарями краю.

Главком.

Як отримати первинну медичну допомогу, коли бракує лікарів

Жителі Пнівненської сільської ради Камінь-Каширського району спантеличені медичною реформою. Їх лякає те, що через неї можуть взагалі залишитися без можливості отримати медичну допомогу. Бо лікар, який обслуговував жителів сіл Пнівне, Фаринки, Соснівка, Волиця, Винімок, а також Кримне, Брониця, тепер не зможе усім їм надати у разі потреби жодної консультації

А все тому, що відповідно до реформи первинної медико-санітарної допомоги, яка нині відбувається, кожен лікар має право укласти декларації лише із 1800 особами. Тим часом загальна кількість жителів вказаних населених пунктів сягає 5 тисяч.
«Що нам робити – ми не знаємо. Бо укласти декларацію з нашим лікарем, яка уже набрала відповідну кількість пацієнтів, ми не можемо. Іншого лікаря у нас нема. Хіба що звертатися до медиків, котрі в райцентрі. Але ж за умовами реформи тепер лікар не їхатиме до хворого, а хворий повинен до нього дістатися», — стурбовано розповідають жителі Пнівненської сільради.
Їм і дійсно важко визначитися. Особливо старим і немічним, а тим більше одиноким. Вони навряд чи будуть їхати до міста, наприклад, щоб тиск поміряти. Для них бо похід на медпункт ставав сам собою лікувальним. Адже часто саме спілкування з медичкою вже покращувало самопочуття. Тепер же, якщо не уклав декларацію, за таке спілкування треба буде платити.

Головний лікар Камінь-Каширського Центру первинної медико-санітарної допомоги Ігор Соловей розповідає, що дійсно лікарі не мають сенсу набирати більше пацієнтів, ніж 1800. Хоч держава тепер виділятиме гроші на кожного, хто підписав декларації, це не означає, що, коли один лікар підписав їх з 5 тисячами, то на всіх отримає фінансування.

 Зрештою в районі, як і вцілому в Україні, загалом не вистачає на кількість населення лікарів, що надають первинну медичну допомогу.

«Ми вже уклали договір із Національною службою здоров’я України про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій. У ньому чітко прописана оптимальна кількість пацієнтів, з якою працюватиме лікар загальної практики сімейної медицини, надаючи якісну медичну допомогу. Тобто 1800. Все що більше – не оплачуватиметься. Відповідно педіатри можуть укласти 900 декларацій з пацієнтами, а терапевти мають право на 2000. Хоча ще деякий час держава виділятиме медичну субвенцію на пацієнтів, які не уклали декларації», — пояснив Ігор Петрович.
За його словами, для жителів Пнівненської сільської ради залишається: або ж укладати договори з іншими лікарями, або якимось чином заохотити лікаря, який би у них працював.

Зрештою в районі, як і вцілому в Україні, загалом не вистачає на кількість населення лікарів, що надають первинну медичну допомогу. За словами Ігоря Солов’я, ті лікарі, які зараз обслуговують краян, можуть охопити лише 74 відсотки від загальної кількості жителів. Тому так важливо не відтягувати із підписанням декларацій, щоб не залишитися без можливості отримати первинну медичну допомогу. А подібна ситуація, яка склалася у Пнівненській сільській раді, може повторитися й у інших населених пунктах району. Наприклад, у Сошичне, Видерті, Тоболах, Великообзирській сільраді. Тобто там, де населення більше, ніж можуть взяти на обслуговування лікарі, що там працюють.

До речі, наразі уже 34 тисячі жителів Камінь-Каширщини уклали декларації із лікарями краю. Половина лікарів Камінь-Каширського ЦПМСД вже майже набрали оптимальну кількість пацієнтів.
 

Тетяна ПРИХОДЬКО.

Telegram Channel