Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На дискримінацію прав жителів прикордоння нарікають тільки волиняни

Місцеві мешканці вимагають вільного пересування

Волинська обласна рада

На дискримінацію прав жителів прикордоння нарікають тільки волиняни

Міністерство внутрішніх справ України спільно з Адміністрацією Державної прикордонної служби України та Державною міграційною службою України розглянуто звернення Волинської обласної ради щодо лібералізації режиму в’їзду і перебування громадян України в місцевості, яка знаходиться між державним кордоном і лінією прикордонних інженерних споруджень

У вересні депутат Волинської обласної ради направили до Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ України Звернення щодо лібералізації режиму в’їзду і перебування громадян України у місцевості, яка знаходиться між державним кордоном і лінією кордону.

За результатами розгляду даного звернення, заступник Міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров повідомив, що виключне право встановлювати порядок в'їзду і перебування за лінією інженерних споруджень громадянам України та іншим особам МВС надано Урядом України. Під час підготовки наказу «Про затвердження Порядку в'їзду і перебування в місцевості, яка знаходиться між державним кордоном і лінією прикордонних інженерних споруджень, громадян України та інших осіб», його проект його обговорили на громадських слуханнях, де зауважень та пропозицій не надходило.

«Повідомляємо також про те, що з моменту вступу в дію Порядку пропуску аналогічних звернень від інших місцевих рад або державних адміністрацій прикордонних регіонів не надходило.
Зважаючи на порушену у зверненні проблему, з метою збереження стабільності обстановки в усьому прикордонні, урахування думки громадськості не лише окремо взятого регіону, а й інших територій місцевих громад, а також пошуку шляхів для порозуміння з його населенням Міністерством внутрішніх справ України буде доручено Адміністрації Держприкордонслужби:
- надіслати керівникам прикордонних обласних державних адміністрацій та обласних рад запит на інформацію наявності в місцевих жителів проблем, пов’язаних з організацією та здійсненням їх пропуску за лінію інженерних споруджень, а також щодо позиції керівництва Волинської обласної державної адміністрації, на яку Урядом покладено зобов’язання вирішення питань щодо практичного застосування норм Положення;
- визначити завдання регіональним управлінням Державної прикордонної служби України щодо проведення з вищезазначеного питання експрес- моніторингу громадської думки жителів населених пунктів, розташованих поблизу державного кордону, та місць, де облаштовані суцільні смуги прикордонних інженерних споруджень.

Під час підготовки наказу «Про затвердження Порядку в'їзду і перебування в місцевості, яка знаходиться між державним кордоном і лінією прикордонних інженерних споруджень, громадян України та інших осіб», його проект його обговорили на громадських слуханнях, де зауважень та пропозицій не надходило.

За результатами проведеної роботи прикордонним відомством буде узагальнено позиції сторін та сформовано пропозиції щодо вирішення відповідного питання, які в установленому порядку буде подано Міністрові внутрішніх справ України на розгляд», - йдеться у відповіді заступника Міністра внутрішніх справ Сергія Гончарова.

Нагадаємо, жителі прикордонних сіл, Любомльського району неодноразово зверталися до депутата Волинської обласної ради Юрія Гупала з проханням втрутитись у конфліктну ситуацію між місцевими жителями та Луцьким прикордонним загоном. 

Обуренням для селян стало те, що прикордонники відгородили прикордонну смугу колючим дротом «Єгоза», який застосовують для загородження у виправних колоніях особливо суворого режиму, де відбувають покарання вбивці та рецидивісти.

Обуренням для селян стало те, що прикордонники відгородили прикордонну смугу колючим дротом «Єгоза», який застосовують для загородження у виправних колоніях особливо суворого режиму, де відбувають покарання вбивці та рецидивісти. Людей ображають такі заходи оборони від прикордонної служби України, це принижуює честь і гідність селян - як громадян України. Більше того, жителі прикордоння жаліються, що  через  цей небезпечний колючий дріт травмуються діти, дорослі, домашні тварини. Люди не розуміють, чому прикордонники не дозволяють селянам вільно пересуватись по землі, де вони народились і виросли, де ростуть їхні діти, не дозволяють вільно вести особисте селянське господарство на землях, що належать їм по праву, на основі державних актів на право власності. В ОДА переконані - конфлікт на прикордонні роздмухують контрабандисти.

Джерело: Волинська обласна рада
Telegram Channel