Хто її не любить? Смачна вона і у варенні, і в чаї...
Хто її не любить? Смачна вона і у варенні, і в чаї.
СИРЕ ВАРЕННЯ На кілограм малини потрібно 1,2 кг цукру. Вимиті і просушені ягоди викласти у стерилізовані банки (сухі), пересипавши цукром, але не утрамбовуючи. Наповнювати їх потрібно доверху. Малина має осісти. Зверху на ягоди насипати товстий шар цукру і закрити поліетиленовою кришкою, підклавши під неї гірчичник або таблетку аспірину, аби запобігти розвитку гнилісної мікрофлори. Банки зберігати у холодильнику. Така заготовка дозволяє якнайкраще зберегти і смак, і вигляд малини. Сироп виходить ніжно-рубінового кольору. Та й вітаміни, інші корисні речовини в такому варенні зберігаються.
ДО ЧАЮ На кілограм малини потрібно 0,5 кг цукру. Підготовлені ягоди укладають у таз шарами, пересипаючи цукром, витримують 3—4 години до появи соку. Потім ставлять на слабкий вогонь, доводять до кипіння, обережно перемішуючи. Кип’ятять 5—7 хвилин і розфасовують гарячу масу у стерильні банки, герметично закупорюють їх, ставлять догори дном.
МАЛИНА БЕЗ ЦУКРУ Промиті ягоди кладуть у банки, заливають їх по вінця малиновим соком, ставлять у каструлю з холодною водою, підігрівають до 80 градусів. Півлітрові банки витримують 7—8 хвилин, літрові — 12—14 і закатують кришками.