Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Півтисячі років тому Ковель отримав Магдебурзьке право: місто святкує

На сцені народного дому «Просвіта» ожила історія Ковеля.

kovelrada.gov.ua

Півтисячі років тому Ковель отримав Магдебурзьке право: місто святкує

У 1518 році мешканці почали називати себе городянами і отримали чимало привілеїв

Впродовж року з нагоди такої знаменної події у Ковелі відбулося ряд заходів. Серед них - Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Ковель і Ковельщина в українській та європейській історії», конкурс дитячого малюнка «Ковель у серці моїм», фотовиставка «Миті історії», на якій презентували світлини з минулого Ковеля, конкурс відеороликів та фоторобіт про наше місто.

А заключним акордом святкових заходів буде презентація та погашення поштової марки до 500-річчя отримання Ковелем Магдебурзького права, що відбудеться 24 грудня об 11.00 год. в галереї мистецтв. «Укрпошта» випустила серію конвертів з самобутньою маркою.

Сьогодні, 22 грудня, ковельчани прийшли в народний дім «Просвіта» на урочистості з нагоди ювілею.

Ковельчан розважали актори-аматори театру «10-й ряд 10-те місце».
На урочистості зібралося чимало ковельчан.

 Присутніх привітав міський голова Олег Кіндер: «П’ять століть сторінка за сторінкою творився літопис міста над Турією. Його мешканці додавали нових фарб у колорит вулиць. І наш з Вами невеликий штрих із добрих справ ми теж залишимо тут».

Картинки з життя тієї епохи відтворили артисти аматорського театру «10-й ряд 10-те місце». Вони представили театралізоване дійство за мотивами твору нашої землячки Олени Мокроусової «Легенда про Ковель».

Як розповідають, першим поселенцем у тутешній місцевості був вправний майстер – коваль, тому і село, де він жив, назвали Ковле. З часом це слово трансформувалось у сучасну назву — Ковель.

На чолі міста у свій час стояли такі історичні постаті як князі Сангушки, королева Бона.

У 1518 році своєю грамотою польський король Сигізмунд І дозволив князю Василю Сангушку утворити з села Ковле місто з наданням йому Магдебурзького права. Тут почали відбуватися ярмарки і торги, запроваджувалось внутрішнє самоврядування.

Варто сказати, що керівник театру «10 ряд 10 місце» Альона Малюга-Мельникова твір письменниці доопрацювала, додала музичних барв, продумала сюжетну лінію, вплела у дійство танцювальні номери. Глядачам було презентовано унікальну виставу, в якій було задіяно понад 100 осіб.

Крім акторів, це – танцювальні колективи «Пірует» і «Барвінок», фольклорний гурт «Намисто».
 

Середньовічні костюми для учасників дійства створили майстри Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т.Шевченка такостюмер народного дому «Просвіта» Лілія Литвин.
Середньовічні костюми для учасників дійства створили майстри Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т.Шевченка такостюмер народного дому «Просвіта» Лілія Литвин.

А на сцені глядачі побачили і королеву Бону, яку зіграла режисер Альона Малюга-Мельникова, короля Сигізмунда – Володимир Солов’янчик, князя Сангушка – Олександр Поліщук, коваля – Михайло Бразінський, його наречену Ганнусю - Софія Ліпич.

Надзвичайної урочистості усьому дійсту додав голос, який звучав зі сцени. Натхненно і велично передала зміст поеми Оксана Мизовець.

Джерело: Офіційний сайт Ковельської міськради.
Telegram Channel