Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Експерт порадив, як вибрати хорошу рибу до новорічного столу

Рибу, яку продають по акції, швидше за все, просто хочуть швидше "спихнути".

УНН

Експерт порадив, як вибрати хорошу рибу до новорічного столу

Якісну рибу до свят краще вибирати в великих магазинах, де є сертифікати і контроль якості і лише після уважного вивчення її зовнішнього вигляду і запаху

Такі поради дав глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков, передає УНН.

"У маленьких магазинчиках через невеликий оборот товару продукти можуть залежуватися і тому шукати якісну рибну продукцію в них не варто. Уникайте і вуличних стихійних ринків, на них риба невідомого походження. Віддайте перевагу супермаркету або спеціальним рибним магазинам, де рибу швидко розкуповують, і вона не встигає зіпсуватися, і де вона проходить хоч якийсь контроль та має супровідні документи. Втім, і тут треба бути уважним, так як супермаркет - це безвідходне виробництво", - пояснив О.Чистяков.

За його словами, охолодженими в Україні, в основному, продають штучно вирощених норвезького лосося, форель, дораду, сибаса, яких завозять в Україну в такому вигляді. Охолоджена промислова риба (далекосхідний лосось, горбуша, тріска, зубатка, палтус, навага та ін.) з великою часткою ймовірності була завезена замороженою й розморожена перед продажем.

Найкраще ж, на його думку, купувати живу рибу, яка плаває в акваріумах супермаркетів. Як правило, це карась, короп, товстолобик, білий амур, а також щука, форель, стерлядь, що штучно вирощені на місцевих фермерських рибних господарствах.

"Справа в тому, що на сучасних риболовецьких траулерах улов піддають глибокому заморожуванню прямо на кораблях і в такому вигляді везуть в вагонах з холодильниками. Але охолоджена риба дорожча, ніж морожена. І тому в гонитві за прибутком продавці йдуть на хитрість, разморожуючи рибу. Але при цьому в м'ясі риби починаються незворотні процеси. Тому промислову рибу безпечніше і дешевше купити замороженою", - додав експерт.

Найкраще ж, на його думку, купувати живу рибу, яка плаває в акваріумах супермаркетів. Як правило, це карась, короп, товстолобик, білий амур, а також щука, форель, стерлядь. Зазвичай вони штучно вирощені на місцевих фермерських рибних господарствах.

У несвіжої риби темніють очі і зябра, з'являється запах і слиз, тьмяніє і відшаровується луска. "Рибу, яка зле пахне, промивають марганцівкою, прибирають слиз, відрізують голову і знову викладають на прилавок. Якщо в такому вигляді її знову ніхто не купить, тушку заморозять або розріжуть на стейки і загорнуть в плівку. Але якщо вона і в такому вигляді не знайде свого покупця, то зіпсований делікатес віддають у відділ кулінарії, де його гарненько замаринують, поллють соусом і підсмажать. А можуть просто пустити на фарш", - додав Чистяков.

"Лежану" рибу можуть перетворити в підкопчене філе або ж засолити її. Також варто звернути увагу на цінник: якщо є додаткова наклейка, краще її відірвати і прочитати інформацію, викладену на найпершому ціннику.

Рибу, яку продають по акції, швидше за все, просто хочуть швидше "спихнути", тому від покупки такого товару краще взагалі відмовитися.

При виборі червоної ікри до новорічного столу слід звернути увагу на дату виготовлення, маркування на кришці або ж на крихкість ікри, що продається на вагу.

Telegram Channel