Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Подячний молебень парафіяни Свято-Троїцького собору міста Берестечка звершили… на порозі

Владика Михаїл вручає Олександрові Захарчуку, Леонідові Галабузу, Валентині Залевській для парафіян Свято-Троїцького собору міста Берестечка копію Томосу.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Подячний молебень парафіяни Свято-Троїцького собору міста Берестечка звершили… на порозі

Переповідали, що на морозі під стінами своєї величної святині їх зігрівала щира молитва і вдячність Богові за те, що парафіяльна громада перейшла в лоно Православної Церкви України. Бо сам храм було зачинено

Розпрощатися з Московським Патріархатом жителі міста Берестечка і села Стариків вирішили 14 січня. Таке рішення підписами  підтвердили 732 миряни, у графі «проти»  розписалося троє людей. 

Чергові збори, на яких громаду було ознайомлено з результатами збору  підписів,  відбулися 20 січня. Щоправда, сотні парафіян не розуміли, чому їх рішення не визнав благочинний і настоятель собору отець Дмитро Петрущак, із яким вони жили душа в душу багато років поспіль? Казали, що йдеться про перехід не в мусульманську віру, а з патріархату, який благословляє ворожу Росію вбивати українських воїнів в неоголошеній на Донбасі війні. Однак визнали, що кожен має право на власне рішення і повелися толерантно: коли прохання продовжувати служити їм в омріяній Православній Церкві України не пробило мур переконань служителя МП,  мирно пішли своєю дорогою.  

Сотні парафіян не розуміли, чому їх рішення не визнав благочинний і настоятель собору отець Дмитро Петрущак, із яким вони жили душа в душу багато років поспіль? Казали, що йдеться про перехід не в мусульманську віру, а з патріархату, який благословляє ворожу Росію вбивати українських воїнів в неоголошеній на Донбасі війні.

22 січня, у 100-річчя День Соборності України, за дорученням парафіяльної громади, приватний підприємець Олександр Захарчук, директор музею-меморіалу «Козацькі могили» Леонід Галабуз і Берестечківський міський голова Валентина Залевська зустрілися в місті Луцьку з митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом. Аудієнція закінчилася знаковою подією: владика вручив візитерам  Рішення про те, що громада Свято-Троїцького собору прийнята під юрисдикцію до Православної Церкви України Луцько-Волинської єпархії, а цінним подарунком – копію Томосу.

Владика Михаїл вручає Олександрові Захарчуку, Леонідові Галабузу, Валентині Залевській для парафіян Свято-Троїцького собору міста Берестечка копію Томосу.
Владика Михаїл вручає Олександрові Захарчуку, Леонідові Галабузу, Валентині Залевській для парафіян Свято-Троїцького собору міста Берестечка копію Томосу.

 Подякувати Богові молебнем за те, що допоміг здійснити їх волю, минулої неділі людям у соборі не вдалося. На його дверях знову висів замок і оголошення про те, що Богослужіння не відбудеться у зв’язку з … рейдерським захопленням храму. Тому цього дня Бог із Неба бачив, що віряни  були змушені молитися на сходах собору. Молебень звершив настоятель Свято-Покровського храму села Перемиль отець Сергій Крук із хористами цього храму і частиною хористів, які співали в Свято-Троїцькому соборі. 

Цього ж дня церковні збори відбулися в селі Піски. Зі слів жителя цього села, директора Берестечківського народного краєзнавчого музею Олега Дергая, настоятель пісківського Свято-Георгіївського храму  отець Богдан Христинець  залишив збори з двома десятками парафіян, які не визнають Православну Церкву України. Цього ж вечора миряни пішли вулицями села збирати підписи.

З вдячністю і повагою сприйняла рішення свого духовного наставника парафіяльна громада Свято-Дмитрівського храму села Журавників отця Валентина Годуна. У Журавниківського сільського голови Віталія Сойка дізналася, що збори відбулися минулої неділі у храмі після Богослужіння. Підписи миряни завбачливо зібрали раніше. Згідно зі списками, 530 жителів поставили їх «за» перехід їх парафії до ПЦУ, 7 – «проти».

Минулої неділі перший крок до ПЦУ на зборах зробили зі священиками отцем Юрієм Зарафутдіновим і отцнм Володимиром Цьосем парафіяни Свято-Іллінського і Свято-Миколаївського храмів села Борочича, з священиком отцем Сергієм Кравчуком – парафіяни Свято-Іовського храму села Борисковичів, з священиком отцем Іваном Ізаєм – парафіяни Свято-Михайлівського храму села Довгів.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Telegram Channel