Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Луцькі районні депутати не можуть вирішити, що їм робити з культурою (Фото, відео)

Депутати хочуть утримати приміщення, а не колективи й артистів.

ФОТО: Олександра ДУРМАНЕНКА.

Луцькі районні депутати не можуть вирішити, що їм робити з культурою (Фото, відео)

36-та позачергова сесія Луцької районної ради так і не зібрала достатньо голосів для передачі районного будинку культури міській раді, проте зібрала повен зал слухачів і лише 23 із 34-х депутатів

У засіданні взяли участь голова РДА Тарас Яковлєв, голова районної ради Валентин Приходько, ініціативна група від управління культури, ЗМІ, і батьки, котрі водять на гуртки дітей з міста і району. Вирішувалося болюче питання існування Луцького РБК.

Ще тут так професійно державний гімн, напевно, ніколи не співали, адже серед зібраних — керівники 11 творчих колективів. Хвилиною мовчання вшанували загиблих військовослужбовців, а надалі приступили до питань.

1. Про надання згоди про передачу установи Луцького районного будинку культури із комунальної власності сіл і селищ Луцького району у власність Луцької міської ради.

2. Про можливе вивільненння працівників Луцького РБК та Луцької районної бібліотечної системи.

3. Про розгляд звернення до Адміністрації Президента, Кабміну від районних депутатів щодо фінансування установ культури району та спортивної школи.

На ці питання було виділено 2 години без перерви. Баталії розгорілилися вже на 1 питанні.

Спочатку розглядалися депутатські запити: Олександра Свириди щодо виділення коштів на ремонт Торчинської районної лікарні, та про заміну інвалідного візка людині, за що проголосували одноголосно.

Щодо першого питання Тарас Яковлєв висловив бачення Луцької міської ради:

- Віддати на баланс міської ради районний будинок культури, адже в ньому займається більшість дітей із Луцька і потрібно зберегти його функціонування, - і наголосив: - Не приміщення, а всю установу з колективами і штатом працівників, адже голови ОТГ відмовилися його утримувати.

Хтось із депутатів двічі розповідав про будинок культури у Промені, що не стосувалося теми, аби затягти час.

Андрій Ломага, заступник директора департаменту культури ЛМР висловив думку, що ці творчі колективи і люди заслуговують пошанування, тому місто готове взяти на себе відповідальність, щоб будинок культури жив.

Депутат Вадим Веремчук засумнівався, що кошти знайдуть на утримання в міській раді, тому пропонував віддати заклад в оренду за гривню.

 

Алла Опейда, заслужена артистка України, в.о. директора будинку культури зачитала звернення учасників колективів та батьків до депутатів, апелюючи до Конституції України, яка захищає розвиток і функціонування закладів культури. А оскільки коштів на утримання в районі немає, постає питання про скорочення працівників РБК, що призведе до його цілковитого закриття, просила районних депутатів проголосувати за надання згоди на передачу установи районного будинку культури із районної у власність міської ради.

В закладі працює 11 колективів, понад 200 учасників, серед них 130 дітей. 90% учасників із Луцька.

 

- Переконливо просимо прийняти розумне рішення і передати нас на баланс міської ради. 50 років тому цей будинок культури передала на баланс міська рада районній. Недалекоглядні кроки, пов'язані із псевдоекономікою коштів на культурі призведуть до деградації людей. Існувати за принципом нестачі коштів ми не можемо.

Алла Олександрівна понад 30 років працювала в цьому закладі, їхала в села, відшукуючи талановитих діток. Батьки знають цю віддачу і прийшли підтримати. А тепер склалася така ситуацію, вочевидь, через децентралізацію, що ці десятилітні напрацювання треба роздирати навпіл. Бо ж другим питанням йде скорочення працівників. "Не роздирайте нас, зробіть правильне рішення", - просила Алла Олександрівна.

Вадим Веремчук не вгавав із пропозиціями передати в оренду, щоб зберегти приміщення, на що Алла Олександрівна відповіла:

- Такий приклад вже маємо у Володимирі-Волинському, де зберегли приміщення і є один директор і сторож. Ви хочете таке зробити з нами?

 

Виступила директор Луцької музичної школи №1 ім. Ф. Шопена, яка є керівником гурту «Лелія» у РБК. Вона розповіла, що міська рада зробила великий внесок у ремонт музшколи, культура цьогоріч активно запрацювала, тому впевнена, що міська рада підтримає і РБК.

- Чому ви не хочете допомогти нам творити? Треба боротися не за будівлю, а за людей, які тут працюють, - запитувала артистка Галина Конах.

 

Депутат Олександр Свирида: - Міська рада безжально віддала книгарню «Освіта». Тому нема гарантії щодо вас. У мене в голові — недовіра до влади Луцька. Хай би Луцьк дав субвенцію на утримання своїх дітей, на цей рік у нас ще є кошти, а далі...

 

Дійшло до того, що всі зрозуміли: депутати хочуть утримати приміщення, а не колективи і артистів. Звучало навіть так: «Скільки вас чоловік? 14? Можна скоротити до восьми.

 

- У вас самих споживацькі інтереси: будівлю ви хочете залишити собі, а гроші взяти в міста, ще й звільнити 8 працівників, - не вгавали батьки.

- Найкраща гарантія - це ті заклади у Луцьку, які повноцінно функціонують, там проводяться ремонти, затверджена програма розвитку культури до 2020 року. Наміри міської ради серйозні щодо РБК, бо ми цінуємо його доробок, - сказав Андрій Ломага. Він також пояснив присутнім, що книгарня "Освіта" не була в компетенції управління культури, її передавали, як магазин.

 

- Коштів на зарплати у нас є тільки на лютий, щоб існували усі ці заклади, нам потрібно просити кошти. Якщо ви не приймете рішення, мусово буде оголосити про звільнення. Залишиться до кінця року три одиниці в РБК і три в бібліотеці, і на це треба просити 2 млн грн, - резюмувала Валентина Зінчук із сектору культури району.

 

Валентин Приходько: - Коли на терезах опинилися приміщення і люди, я підтримую людей.

Тарас Яковлєв: - Не думав, що буду коли-небуть захищати владу Луцька, але в цьому резонансному питанні, якщо ми не віддамо РБК у підпорядкування міста, можемо просто його занапастити.

Але депутати, вочевидь, не зуміли збагнути важливість питання. Проголосували таким чином: за передачу — 3, проти - 1, утрималися - 19, не голосували — 0. Рішення не прийняте.

 

- Ганьба! Для чого вам приміщення, якщо ви грошей не маєте? Чому ви голосували проти? Подивіться нам в очі, кого ви звільните? - зверталися батьки до депутатів.

Тарас Яковлєв запропонував головам францій та працівникам культури у тіснішому колі зібратися в понеділок о 10 ранку.

Батьки та працівники культури почали виходити, та Алла Опейда просила людей послухати, як голосуватимуть за друге питання, не розходитися, вона страшенно перехвилювалася, і раптом втратила свідомість.

 

Валентин Приходько оголосив 10 хв перерви, а тоді голосували за друге питання «Про можливе вивільненння працівників Луцького РБК та Луцької районної бібліотечної системи», його не підтримали.

Третє питання про звернення до Президента щодо фінансування Луцького РБК, дитячо-юнацької спортивної школи, ЦР бібліотеки, Торчинського районного історичного музею ім. Г. Гуртового, підтримали 23 депутатів.

Щодо співфінансування цих закладів проголосувало теж 23 депутатів

 
 
 
Telegram Channel