Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
З початку року на кір  захворіло тисяча волинян

Кір оминув лише Шацький район.

Фото: Волинський лабораторний центр.

Волинь-нова

З початку року на кір захворіло тисяча волинян

Волинь займає сьоме місце за рівнем цього захворювання в Україні

ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» продовжує здійснювати епідеміологічний нагляд за кором з метою зниження захворюваності та створення передумов для її ліквідації.

За даними МОЗ, за показниками захворюваності на 100 тисяч населення Волинь знаходиться на 7 місці по Україні (після Рівненської, Львівської, Чернівецької, Вінницької, Хмельницької та Тернопільської областей). Згідно з оперативними даними, захворюваність на кір в Україні за останній  тиждень зменшилася на 7%. У 2019 році від ускладнень кору в країні померло 8 людей, двоє із них діти.

 У 2019 році від ускладнень кору в країні померло 8 людей, двоє із них діти.

З початку року в області зареєстровано 1009 випадків кору. Захворюваність реєструється на території усієї області, окрім Шацького району. Продовжують реєструватись спалахи в дитячих організованих колективах, закладах освіти та у побуті. За останній тиждень зареєстровано 196 випадків кору, щоденно фіксується від 17 до 30 захворілих.

Співвідношення між дорослим та дитячим населенням в структурі захворюваності становить 42% та 58%відповідно. Найстаршому хворому 47 років, наймолодшому – 3 місяці. Серед дорослих захворілих, 41% — це працююче населення. Захворювання зареєстровано серед 6 працівників закладів торгівлі, медичних працівників та освітян (по 2 особи), працівників сфери обслуговування (6 осіб). Найвищі показники захворюваності серед дітей – у віковій групі до 1 року, оскільки вони не отримали вакцинацію по віку та школярів 10 – 14 років, котрі вчасно не отримали другу дозу КПК.

Захворюваність реєструється на території усієї області, окрім Шацького району.

Кількість захворілих, що потребувала стаціонарного лікування зросла за тиждень на 53%, 87 осіб проти 57 попереднього тижня.

За останній тиждень найбільше хворих зафіксовано в м. Луцьку (35 осіб), Горохівському районі (29 осіб), Луцькому районі (28 осіб), Іваничівському районі (25 осіб), Ратнівському районі (19 осіб) в інших районах –  від 13 до 1.

На контролі знаходиться виконання протиепідемічних заходів у 14 діючих спалахах кору: в Горохівському районі (3 спалахи), Рожищенському,  Ківерцівському, Луцькому, Іваничівському районах (по 2 спалахи), у Камінь – Каширському, Ратнівському районах та  м. Володимир – Волинський (по 1 спалаху). 11 спалахів зафіксовано в навчально-виховних закладах, 2 – в побуті, 1 – на підприємстві.

Відповідно до повноважень, лікарями-епідеміологами у всіх осередках проводиться епідеміологічне розслідування, визначення меж спалахів за місцем проживання, навчання та перебування захворілих. Встановлюються особи, котрі були в контакті з хворими, їх стан щепленості та епідеміологічний анамнез щодо кору. Крім того, вивчаються потенційні резервуари інфекції.

Область забезпечена достатньою кількістю якісної вакцини КПК (проти кору, паротиту та краснухи) виробництва Бельгії та США.

В січні 2019 року в області проведено 5436  щеплень проти кору, 26% із них – це позапланові щеплення, котрі здійснені за епідемічними показаннями  та особам з груп ризику.

Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору – вакцинації. Діти й дорослі, котрі не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Область забезпечена достатньою кількістю якісної вакцини КПК (проти кору, паротиту та краснухи) виробництва Бельгії та США. Зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом,  можна в закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу.

Telegram Channel