Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Кліщовий енцефаліт: захворюваність Волині зросла у 2,5 раза

В 2019 році при дослідженні 10 знятих з людей кліщів, третина з них інфікована бореліями, морфологічно подібними до збудника лаймбореліозу.

ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Кліщовий енцефаліт: захворюваність Волині зросла у 2,5 раза

Потепління викликало активізацію кліщів у природі, а останні переносять ряд інфекційних захворювань (особливо кліщовий вірусний енцефаліт та лаймбореліоз). Такі хвороби є вкрай небезпечними через значний ризик ускладнень, що часто призводять до інвалідності

Щорічно від укусів кліщів страждають понад 20 тисяч українців, майже 2 тис. з них заражаються інфекційними хворобами. При  пізньому зверненні та без належного лікування хвороба переходить у хронічну форму. Людина може роками ходити по лікарях, маючи хворі суглоби, уражене серце і нервові розлади та інвалідність, так і не докопавшись до причини своєї недуги. А хвороба спричинена саме укусом кліща кілька років тому. Отож, хронічний перебіг лаймбореліозу та особливо кліщового енцефаліту, дають багато ускладнень і призводять до інвалідності, що створює значні ризики громадському здоров’ю, повідомляє ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Щорічно  з приводу нападу кліщів за медичною допомогою звертається до 200 волинян.

На території Волині існує активнодіючий природній осередок кліщового вірусного енцефаліту у Ратнівському районі, де виявляється понад 80%  всіх хворих по області. За останні 10 років хвороба вже «мігрувала» на території більшості районів нашої області, а у 2018 році  захворюваність зросла у 2,5 рази.

Щорічно  з приводу нападу кліщів за медичною допомогою звертається до 200 волинян. Останнім часом в області постійно зростає захворюваність на ще одну небезпечну хворобу, що тісно пов’язана з укусами кліщів – лаймбореліоз (або хвороба Лайма). Лише за останні 3 роки виявлено майже 120 випадків лаймбореліозу. У 2018 році захворюваність на кліщовий лаймбореліоз зросла на 12%. В поточному році в області випадки згаданих вище інфекційних захворювань поки що не реєструють.

За даними наших багаторічних спостережень, найбільша активність кліщів відмічається на території Волині  у період з квітня по жовтень включно. Характерно, що кліща можна «підчепити» де завгодно: у міському парку, у дворі власного будинку, на дачі, але частіше – у лісі.

Так, у 2018 році пік захворювань на лаймбореліоз припадав на травень-липень. А саме: на період збору ягід (до 30% всіх випадків захворювання) та на збір грибів  (понад 35%), у межах 5% випадків  були пов’язані з роботами на дачних масивах та відвідуванням міських парків.

Після укусу кліща  протягом 3–5 днів (іноді до 2 тижнів) виникають характерні симптоми: значно підвищується температура тіла, з’являється  головний біль та болючість у м’язах, неврологічна симптоматика, а для лаймбореліозу ще й  характерна еритема на місці укусу кліща. Тому, епідеміологи радять спостерігати за місцем укусу кліща до  3 тижнів, а у разі виникнення еритеми на шкірі, або появі вищезазначених симптомів – негайно звертатись до лікарів.

На території Волині існує активнодіючий природній осередок кліщового вірусного енцефаліту у Ратнівському районі, де виявляється понад 80%  всіх хворих по області.

Для профілактики нападів кліщів необхідно: при виході у ліс, чи паркову зону відповідно одягатись  (краще у світлу сорочку з довгими рукавами,  штани заправити у шкарпетки). При можливості, використовувати репеленти (для відлякування комах). А при повернені з прогулянки обов’язково проводити само- і взаємоогляд відкритих ділянок тіла та особливо одягу і  речей.

У разі присмоктування кліща до тіла його слід найшвидше видалити. Самотужки видаляти кліща не варто, адже можна залишити у ранці його голівку з хоботком, що може спричинити хворобу. Для видалення кліща варто звернутись до лікувальної установи за місцем проживання.

У разі присмоктування кліща до тіла його слід найшвидше видалити.

Видаленого кліща можна дослідити на наявність небезпечних збудників  (борелій) у лабораторії особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру. В поточному році при дослідженні 10 знятих з людей кліщів,  третина  з них інфікована  бореліями, морфологічно подібними до збудника лаймбореліозу.

Зараз в області розпочалась підготовка до літньої оздоровчої кампанії. Тому, є актуальним проведення профілактичних заходів щодо попередження випадків укусів кровососними комахами. Найбільш вдалий час для проведення першої акарицидної обробки – до початку активного кліщового сезону (кінець квітня  —  початок травня).

З цієї нагоди, заклад громадського здоров’я обласний лабораторний центр рекомендує: відповідальним за благоустрій особам, керівникам (власникам) закладів оздоровлення та відпочинку провести акарицидні обробки та впорядкування прилеглих до зон відпочинку територій і місць масового перебування людей, рекреаційних зон тощо для профілактики згаданих вище небезпечних захворювань.

Варто пам’ятати,  що вихід до лісу –  не лише хороший відпочинок на  природі, але й можливість «принести» небезпечні інфекційні хвороби.

Джерело: ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».
Telegram Channel