Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ДІЯЛЬНІСТЬ РАДИ МАЄ БУТИ ВІДКРИТОЮ

Завтра відбудеться друге пленарне засідання шостої сесії обласної ради четвертого скликання, а напередодні на президії облради розглянуто порядок денний. Першим питанням буде звіт голови обласної ради.

Завтра відбудеться друге пленарне засідання шостої сесії обласної ради четвертого скликання, а напередодні на президії облради розглянуто порядок денний. Першим питанням буде звіт голови обласної ради
Як зазначив голова облради Василь Дмитрук, він за те, щоб діяльність ради була відкритою і гласною. У звіті буде докладно проаналізована робота постійних комісій, котрі провели більш як 80 засідань, прийняли 450 рішень, третину з них розглянула обласна рада. На контролі президії облради є ряд рішень, які не виконуються, тому з цього приводу передбачено заслухати звіти керівників відповідних управлінь.
Координаційна рада при голові облради, сприяючи місцевому самоврядуванню, проводить виїзні засідання, на яких розглядає проблеми розвитку відповідної території, діяльність територіальних громад тощо. Ще один важливий захід — Дні депутата, що стали вже традиційними. У звіті голови буде дано аналіз виконання рішень облради, відповідних програм, відображено діяльність депутатів, вирішення їх запитів і звернень, а також звернень громадян. Зазначалось, що багато питань, з якими звертались до народних депутатів України органи місцевого самоврядування, не вирішуються. Навіть на письмові звернення не завжди одержують відповіді. Водночас народні депутати належно працюють над питаннями, що стосуються наповнення бюджету області.
Начальник головного управління праці і соціального захисту населення облдержадміністрації Ірина Кисляк ознайомила членів президії з Програмою соціального захисту населення Волині на 2003—2005 роки. Начальник управління промисловості, енергетики, транспорту та зв’язку Юрій Бляшевський охарактеризував Регіональну програму розвитку автотранспорту, якою передбачено, зокрема, уже в наступному році охопити всі населені пункти Волині автобусним сполученням. Буде також проведено ремонт доріг. Члени президії зацікавлено обговорювали це питання. Так, Федір Кошель, звернувши увагу на екологічні проблеми, запропонував скористатись досвідом Польщі. Важливе питання — надання невідкладної медичної допомоги потерпілим — порушив Михайло Аршулік. За словами голови облради Василя Дмитрука, у Севастополі пасажири мають право на посадку в маршрутки лише на автозупинках. До того ж водії при виході пасажирів не забувають видавати квитки, а цього в нас не робиться.
Жвава дискусія виникла після ознайомлення з Програмою захисту прав споживачів, яку охарактеризував начальник управління Геннадій Кожевников. На думку депутата Віталія Карп’юка, результативність цієї служби досить низька. Наводились конкретні приклади. У Польщі випустили м’ясну тушонку низької якості під маркою Ковельського м’ясокомбінату і вже кілька років її реалізують на Волині. Є заборона продавати м’ясопродукти, виготовлені в Польщі, але її порушують. У торгових точках масово продають підроблену горілку.
Заступник голови облради Василь Струк зауважив, що рада приймає чимало програм, і доцільно після затвердження їх на сесії видавати розпорядження облдержадміністрації, що сприятиме належній їх реалізації. Депутат Ганна Маслай, підтримавши пропозицію про внесення Програми захисту прав споживачів на розгляд ради, висловилася за те, щоб наступного року проаналізувати її виконання.
На засіданні президії обговорено також звіт про виконання обласного бюджету за перший квартал нинішнього року, інші питання порядку денного пленарного засідання шостої сесії облради. Рекомендовано розглянути більш як 20 питань.
У роботі президії взяв участь голова облдержадміністрації Анатолій Француз. Анатолій Йосипович, зокрема, зазначив, що в деяких районах “забули” облікувати 150, 200 і навіть 300 гектарів посівів зернових. Види на врожай у нас непогані, але тепер головне вміло розпорядитись вирощеним. Є факти, коли зерно за безцінь скуповують в індивідуальних і колективних господарствах з тим, щоб потім його вигідно перепродати.
Волинь має заготовити 60 тисяч тонн зерна для власних потреб, і така можливість є. Голова облдержадміністрації звернувся до депутатів, керівників сільськогосподарських підприємств провести відповідну роботу серед людей і все зробити, щоб своєчасно зібрати й зберегти врожай.
— Є багато охочих нагріти руки на ситуації, що склалась на ринку зерна,— зауважив Анатолій Француз. — Дешево закуповують збіжжя, пропускають його через посередників і воно вже вдвічі дорожче. Тепер на Полтавщині, Миколаївщині, Херсонщині, інших областях, які завжди вважались нашою житницею, врожай низький і їм доведеться закупити для власних потреб чимало зерна. Тому нам потрібно все зробити, щоб не допустити ні розтрат, ні марнотратства, ні крадіжок.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel