Волинян попереджають про небезпеку сальмонельозу
Щомісяця за медичною допомогою з приводу цього захворювання звертаються 7–14 мешканців області. А в літні місяці загроза підчепити небезпечну інфекцію значно зростає, застерігають спеціалісти Волинського лабораторного центру МОЗ
Наприклад, торік у серпні на Волині було зареєстровано 82 випадки сальмонельозу. Майже кожен другий хворий — дитина. За період з початку 2018 року і до сьогодні в області було зареєстровано 5 спалахів сальмонельозу, в яких постраждало 84 особи, в тому числі — 33 дитини. Зокрема, 4 спалахи було виявлено в закладах громадського харчування та 1 в дитячому дошкільному закладі.
Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму. Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Останнім часом почастішали випадки зараження людей на сальмонельоз через вживання курячих яєць.
Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.
Щоб уберегтися від кишкових інфекцій, в тому числі й сальмонельозу, необхідно дотримуватися правил безпечного харчування:
- вживати харчові продукти, напої, воду свіжими та гарантованої якості;
- забезпечити чистоту всього, що стосується приготування їжі і напоїв, починаючи з рук і завершуючи кухонним обладнанням;
- для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд, дощечки та ніж для нарізування;
- дотримуватися технології та режимів приготування страв: м’ясо, птицю, вживати в їжу тільки після достатньої термічної обробки; молоко — після кип’ятіння;
- відмовитися від вживання сирих яєць та приготування домашнього майонезу;
- створити належні умови зберігання продуктів;
- не купувати продукти харчування, а тим більше готову їжу, у місцях стихійної торгівлі;
- дотримуватися правил особистої гігієни .
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) необхідно своєчасно звертатися за медичною допомогою, інформує сайт Волинського лабораторного центру.