Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Волинян попереджають про небезпеку сальмонельозу

Будьте обачними!

Волинський обласний лабораторний центр.

Волинян попереджають про небезпеку сальмонельозу

Щомісяця за медичною допомогою з приводу цього захворювання звертаються 7–14 мешканців області. А в літні місяці загроза підчепити небезпечну інфекцію значно зростає, застерігають спеціалісти Волинського лабораторного центру МОЗ

Наприклад, торік у серпні на Волині було зареєстровано 82 випадки сальмонельозу. Майже кожен другий хворий — дитина. За період з початку 2018 року і до сьогодні в області було зареєстровано 5 спалахів сальмонельозу, в яких постраждало 84 особи, в  тому числі — 33 дитини. Зокрема, 4 спалахи було виявлено в закладах громадського харчування та 1 в дитячому дошкільному закладі.

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком  діареї, інтоксикації та зневоднення організму. Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Останнім часом почастішали випадки зараження людей на сальмонельоз через вживання курячих яєць.

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком  діареї, інтоксикації та зневоднення організму.  

Щоб уберегтися від кишкових інфекцій, в тому числі й сальмонельозу, необхідно дотримуватися правил безпечного харчування:

  • вживати харчові продукти, напої, воду свіжими та гарантованої якості;
  • забезпечити чистоту всього, що стосується приготування їжі і напоїв, починаючи з рук і завершуючи кухонним обладнанням;
  • для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд, дощечки та ніж для нарізування;
  • дотримуватися технології та режимів приготування страв: м’ясо, птицю, вживати в їжу тільки після достатньої термічної обробки; молоко — після кип’ятіння;
  • відмовитися від вживання сирих яєць та приготування домашнього майонезу;
  • створити належні умови зберігання продуктів;
  • не купувати продукти харчування, а тим більше готову їжу, у місцях стихійної торгівлі;
  • дотримуватися правил особистої гігієни .

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) необхідно своєчасно звертатися за медичною допомогою, інформує сайт Волинського лабораторного центру.

Telegram Channel