Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
В Україні зʼявилася онлайн-карта найстаріших дерев

Всього ж, за даними екологів, в Україні може бути біля 2600 офіційно заповіданих дерев.

agronews.ua

В Україні зʼявилася онлайн-карта найстаріших дерев

Київський еколого-культурний центр разом із картографічним онлайн-сервісом Visicom Maps створили інтерактивну онлайн-карту старих дерев України

Про це повідомляє Агроньюз з посиланням на dyvys.info

З карти можна дізнатися, де саме розташовані рослини, а також отримати про них інформаційну довідку — там описано стан, вік, висоту й особливості кожного дерева чи куща.

«Ми нанесли більше 400 дерев. Джерелом інформації, як було зауважено вище, стали наші давні партнери з ККЕЦ, котрі люб’язно надали нам свій список. До нього, крім інших, увійшли кілька дерев, котрі розпочали свій життєвий шлях ще за часів князів. Всього в Україні 43 дерева (станом на 2009 рік, прим. авт), котрим за 1000 років. Згідно з неофіційною українською традицією це здебільшого дуби. А двоє стали дорослими ще за життя Христа! На жаль, обидва дерева знаходяться на території тимчасово окупованого Криму і доступ до них обмежений. Йдеться про оливу в Нікітському ботсаду і ялівець на мисі Сарич. Взагалі, варто відзначити, що більшість найстаріших дерев України знаходяться в Криму», – інформують у Visicom Maps.

Всього в Україні 43 дерева (станом на 2009 рік, прим. авт), котрим за 1000 років. Згідно з неофіційною українською традицією це здебільшого дуби. А двоє стали дорослими ще за життя Христа! На жаль, обидва дерева знаходяться на території тимчасово окупованого Криму і доступ до них обмежений. Йдеться про оливу в Нікітському ботсаду і ялівець на мисі Сарич.  

В 2009-2010 роках завдяки екологам в Україні був проведений конкурс «Національне дерево України». За його результатами сімнадцяти найстарішим і найвидатнішим деревам на території України було присвоєно відповідне звання. Крім того, це дозволило звернути увагу громадськості на такий неймовірно важливий фактор як статус дерева. Ним став відомий раніше принцип «заповідання», надання котрого дозволяло взяти дерева під державний захист і, хоча би теоретично, захистити від вирубки.

Всього ж, за даними екологів, в Україні може бути біля 2600 офіційно заповіданих дерев. Щоправда, відсотків 20% можна відбракувати, оскільки, швидше за все, вони загинули. У цьому відношенні варто відзначити дві очевидні проблеми:

Першість у змаганні за збереження дерев-свідків, дерев-символів тримає Київ — біля 350, за ним йдуть Львівська і Тернопільська області (по 200). «Бронза» за Вінницькою, Чернігівською, Хмельницькою і Черкаською областями.

Telegram Channel